Cikksorozatunkban mélyebb beekintést nyújtunk a házasságon alapuló zöld kártyával kapcsolatban. Kitérünk arra, hogy milyen feltételei vannak az igénylésnek, milyen dokumentumokat kell bemutatni és mi várhat ránk egy interjún.

Van-e különbség az állampolgárok és az állandó lakosok között amikor igénylésre kerül a sor?

Természetesen előnyt élveznek az állampolgárok, hiszen közvetlen rokonként nem vizsgálják náluk a fontosabb dátumokat és a vízumot. A zöld kártya tulajdonosok szintén benyújthatják a kérelmet házastársuk számára, de ebben az esetben a vízumot és a kategóriát (család) is ellenőrizni fogják. A legfontosabb, hogy a kérelmező, amerikai állampolgár vagy zöld kártya tulajdonos legyen. Mindenképpen törvényes házasságot kell igazolni, amelyet bizonyítani is kell. Arra is kitérnek, hogy bármelyik félnek volt-e korábbi házassága, azoknak a megszűnése jogszerűen zajlott-e.

Mivel lehet igazolni a státuszt?

Az amerikai állampolgárok a születési anyakönyvi kivonatukkal, az útlevelükkel, míg a zöld kártyával rendelkezőknek az állandó lakcímkártya másolatukkal kell igazolniuk státuszukat. Az egyik legnehezebb rész a pénzügyi támogatásról szóló nyilatkozat, a másik pedig az, hogy a bevándorló házastárs a bevándorlási törvények értelmében jogosult lehet-e az állandó lakos státusz megszerzésére. Amikor belépünk az USA területére, akkor belépéskor vizsgálják a büntetlen előéletet, a korábbi bevándorlásokat, a különféle egészségügyi problémákat és itt elképzelhető, hogy bizonyos orvosi vizsgálatokat is el kell majd végeztetni.

Mi a teljes folyamata a zöld kártya igénylésnek?

Az amerikaiak által alapvető elvárás, hogy a házasság valódi legyen. A házaspárnak bizonyítania kell, hogy azért kötöttek házasságot, hogy közösen építsék fel életüket, közösen viseljék a terheket és nem azért léptek házasságra, hogy a bevándorlási kedvezményeket megszerezzék egy külföldi állampolgár számára.

A teljes folyamat két lépésben zajlik. Az első lépés az I-130-as vízum benyújtása az USCIS-nél. A második lépés függ attól, hogy a bevándorló házastárs az USA területén tartózkodik-e, illetve amerikai állampolgár vagy állandó lakos lesz a kérelmező. A második lépés is többféle lehet, hiszen kérhetünk státusz kiigazítást vagy a bevándorlási vízum konzuli feldolgozását. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez egy igen hosszú folyamat, amely nagyban függhet a feldolgozási időtől és a dokumentumoktól, amelyeket meg kell szereznünk és be kell mutatnunk igazolásképpen.

Volt már precedens arra, hogy gyorsan megtörtént a feldolgozás, amikor amerikai állampolgárral kötött házasság alapján kérték a zöldkártyát, hiszen ekkor egyszerre kell benyújtani az I-130-as kérelmet és a státusz módosítására irányuló kérelmet, azaz az I-485-öt. Elképzelhető, hogy interjú nélkül is lezajlik egy ilyen folyamat, de így is minimum 6 hónapos várakozási időre kell számítani. Amikor a bevándorló házastárs nem tartózkodik az USA területén, akkor nagyon hosszú folyamattal kell számolni. Ekkor az első lépés az I-130 beadása lesz, de a második lépés elindítására még nincsen lehetőségünk, hiszen az EW-3 vízumot is jóvá kell hagyniuk, amelynek ideje akár egy évig is elhúzódhat.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás