Útmutató az F1 tanulmányi vízumhoz

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti megállapodások értelmében magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó üzleti útra vagy üdülésre vízummentességet élveznek. A tanulmányi utazások azonban jellemzően ennél hosszabb, akár több éves időszakot ölelnek fel, így az ilyen utakat egy vízum segítségével “engedélyeztethetjük”.

 

Az Egyesült Államokban tanulni vágyó diákoknak érdemes megfontolniuk az F1 vízum kérelmezését. Ez egy nem bevándorló (ideiglenes) vízum, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy tanulmányaikat az USA területén folytathassák.

 

A cikk témái röviden:

 1. Mit is jelent az F1 vízum?
 2. Az F1 vízum előnyei
 3. Az F1 vízum követelményei
 4. Az F1 vízumeljárás
 5. F1 áthelyezési kérelem és visszavonás
 6. F1 munkavállalás és tanulmányok
 7. A nyári időszakban és betegség esetén a státuszban maradó F1-es hallgatók
 8. F1 CPT és OPT – azaz a szakmai gyakorlatok
 9. F1 Tartózkodás meghosszabbítása
 10. Összegzés

 

 1. Mit is jelent az F1 vízum?

 

A nevével ellentétben a dokumentumnak nincs köze a népszerű autósporthoz. Az F1 vízum lehetővé teszi a diákok számára, hogy az Egyesült Államokban tanulhassanak, főként egyetemi és főiskolai tanulmányokat folytatva.

 

A folyamat azonban nem a vízum igénylésével indul, hiszen először jelentkezni kell, és felvételt kell nyerni egy olyan iskolába, amelyet a Student and Exchange Visitor Program (SEVP) hitelesített.  Ezt követően regisztrálni kell a Diák- és Csere Látogatói Információs Rendszerben (SEVIS), hogy megkapja az I-20-as nyomtatványt, amellyel megkezdheti az Egyesült Államokba való beutazás folyamatát, valamint be kell fizetni a SEVIS-díjat, melyet az I-901-es nyomtatvánnyal igazolhatunk. A vízum igénylése ezt követően kezdhető meg.

 

 1. Az F1 vízum előnyei
 • A vízum korlátlansága:
  • Az F1 vízum lehetővé teszi, hogy személyesen folytassunk tanulmányokat az Amerikai Egyesült Államok területén és így szerezzünk diplomát egy ottani oktatási intézményben. A vízum segítségével a világ legjobb intézményeiben tanulhatunk.
 • Támogatja a családokat:
  • Az F1 vízum értelmében a házastársa és gyermekei F2-es személyként elkísérhetik. Számukra külön I-20-as vízumot állítanak ki.
  • Az F2 státuszú, általános iskolás korú gyermekek külön további vízum megszerzése nélkül járhatnak iskolába.
  • Az F2 státuszú házastársak és a 12. osztálynál idősebb gyermekek esti iskolát végezhetnek el külön vízum igénylése nélkül.
  • Ha teljes munkaidőben szeretnének iskolába járni, státuszukat F1/J1/M1 státuszra változtathatják és nekik is meg kell igényelni a teljes, F1-es vízumot, melyre természetesen lehetőségük van.
 • Munka a tanulmányok mellett:
  • Az iskola alatt és a diploma megszerzése után munkát vállalhatunk, természetesen a vízum érvényességi idején belül.
 • Nincs maximalizálva az egy évben kiadható F1 vízumok száma:
  • Más vízumokkal ellentétben nincs korlátozva, hogy hány diák léphet be az Egyesült Államokba F1 státusz keretében. Ezen felül ehhez a vízumhoz vízumlottó-sorsolás keretében nem lehet hozzájutni.
 • Utazás:
  • Az F1 státusz birtokában is utazhat, amennyiben rendelkezik a DSO jóváhagyásával, és az I-20 érvényes.
Amerikai iskolabusz
 1. Az F1 vízum követelményei

 

Nappali tagozatos tanulmányok

 

“Teljes munkaidőben”, azaz nappali tagozaton kell tanulmányokat folytatnunk ahhoz, hogy az F1 vízumot megigényelhessük. Fontos, hogy személyes jelenlétet igénylő oktatásra jogosít fel a vízum, amely online oktatással nem helyettesíthető. A DSO (Designated School Official – Az iskolát vízumügyekben képviselő személy) jóváhagyása nélkül nem csökkenthető a kurzusok száma.

 

Távozási szándék

 

A vízum igénylésekor, valamint a tanulmányok befejezésekor bizonyítanunk kell, hogy szándékunkban áll visszatérni Magyarországra. Az F1-es vízum nem jogosít fel arra, hogy a meghatározott időkereten túl az USA területén maradjunk, valamint nem jelent előnyt zöldkártya, azaz letelepedési engedély iránti kérelmek esetén.

 

 • Nem járhat állami K-12 iskolákba: Érdekes módon az USA hozzáállása az F1-es vízum tekintetében igen szigorú. A vízum kedvezményezettje ugyanis nem választhat állami intézményt, csak magántulajdonban lévő oktatási intézménybe járhat. Ez alól kivételt képez az az eset, amely során egy évig járhat állami K-12 iskolába, de akkor szükséges megtéríteni a tandíjat és az oktatás valamennyi további esetleges költségét.
 • Elegendő pénz a tandíj kifizetésére: A vízum igénylésénél szükséges annak bizonyítása, hogy a – egyébként a magyar viszonyokhoz képest jelentősen drágább – tandíjat az oktatás teljes időtartama alatt tudjuk majd finanszírozni. Itt természetesen nem szükséges, hogy a teljes összeg egyben rendelkezésünkre álljon, de a finanszírozás hátterét igazolnunk kell a vízum kérvényezése során.
 • Elégséges angol nyelvtudás: Logikus elvárás, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a vízum kérvényezése során bizonyítanunk kell, hogy rendelkezünk a szükséges angol nyelvtudással, vagy dolgozunk annak megszerzésén (például részt veszünk egy tanfolyamon).
 • Szükséges előtanulmányok: Szintén természetes elvárás, hogy igazoljuk, rendelkezünk a megfelelő előképzettséggel – például egy egyetemi képzésre való jelentkezésnél a magyar érettségivel.
 • Különösen, ha adatváltozásról vagy hosszabbításról van szó, fontos, hogy kérjük a DSO (azaz az iskolai vízumfelelősünk) jóváhagyását. Ellenkező esetben a vízumunk visszavonásra kerülhet.
 • Belépés sztenderd látogatói vízummal: Előfordulhat, hogy a tanulmányok megkezdése előtt, például az oktatási intézmény meglátogatása céljából egy úgynevezett látogatói (B1/B2) vízummal lépünk az USA területére. Fontos, hogy ennek ellenére is igényeljük meg az F1-es vízumot és kérjük annak nyilvántartásba vételét.
 • Türelmi periódus: A program kezdete előtt 30 nap türelmi idő áll rendelkezésünkre, hogy az Egyesült Államokba megérkezzünk, és az oktatási időszak végével 60 napunk van arra, hogy visszautazzunk Magyarországra.

Fordulj hozzánk kérdéseddel! 1. F1 vízumeljárás

 

Az F1 vízum megszerzése több lépésben történik:

 1. Jelentkezzünk az iskolánál és szerezzük be az I-20-as nyomtatványt.
 2. A DS-160-as nyomtatvány is ki kell töltenünk.
 3. A vízuminterjúhoz szükséges dokumentumok összegyűjtése
 4. Vízuminterjú
 5. Belépés az USA területére

 

Jelentkezzen az iskolába, és szerezze be az I-20-as nyomtatványt

 

A SEVIS I-20 nyomtatvány tartalmazza a ránk vonatkozó alapvető életrajzi adatokat, valamint az iskolára, a tanulmányi programra és a költségekre vonatkozó információkat. Az F2-es családtagjainknak saját I-20-as nyomtatványt kell beszerezniük, hogy elkísérhessenek.

Friss diplomás diákok

A DS-160-as nyomtatvány

 

A vízum kérvényezése a DS-160-as űrlappal történik, még mielőtt időpontot egyeztetnénk a vízuminterjúra. Fel kell töltenünk egy fényképet magunkról, valamint az éppen aktuális illeték szabályoknak megfelelő díjat is rendeznünk szükséges.

 

Dokumentumgyűjtés

 

A sikeres vízuminterjú egyik titka, hogy minden szükséges dokumentumot előre összekészítsünk.

 • A vízumdíj befizetésének igazolása
 • Legalább még hat hónapig érvényes útlevél
 • A korábbi tanulmányok igazolása (például érettségi bizonyítvány, diplomák, oklevelek)
 • Az amerikai iskola által előírt szabványosított tesztek pontozása
 • A tanulmányok befejezését követően az Egyesült Államok elhagyásának szándékát igazoló dokumentumok
 • Az összes oktatási, megélhetési és utazási költség finanszírozásának igazolása

 

Vízuminterjú

 

Az interjún a tisztviselő megállapítja, hogy jogosultak vagyunk-e az F1 vízumra. A biometriai vizsgálatra egy külön időpontban kerül sor, általában egy-két nappal korábban. Itt azt igazolják majd az ujjlenyomatunk alapján, hogy nem állunk körözés alatt, és jogosultak vagyunk az USA-ba való belépésre.

 

Belépés az USA területére

 

Kiemelten fontos, hogy minden végső dokumentumot vigyünk magunkkal a beutazáshoz, hiszen a határrendészet munkatársai csak ezek alapján tudják eldönteni, hogy jogosultak vagyunk-e a belépésre.

 

 1. F1 áthelyezési kérelem és visszavonás

 

Az áthelyezési kérelem folyamata

 

Mindkét oktatási intézmény DSO-ját tájékoztatni kell a szándékunkról, akik segíteni fognak abban, hogy a szükséges adminisztrációt el tudjuk végezni. 

 

Visszalépés egy intézménytől

 

Az F1 vízum birtokában jogosultak vagyunk arra is, hogy ne végezzük el az oktatási képzést, azaz visszalépjünk attól. Ebben az esetben szintén kiemelten fontos a DSO tájékoztatása, hiszen a vízumfelelős tudja garantálni számunkra az ország elhagyásához törvényileg szabályozott 15 napos türelmi periódust.

 

 1. F1-es munkavállalás és tanulmányok

 

A tanulmányi vízumra vonatkozó előírások szigorú szabályokat támasztanak a munkára vonatkozóan. Értelemszerűen csak a tanulmányokat nem befolyásoló, részmunkaidős állásokat támogatja a rendszer, ezzel is biztosítva, hogy ne lehessen tradicionális munkavállalásra használni egy tanulmányi vízumot.

 

Fontos kritériumok:

 • az első évben nem végezhetünk munkát csak az egyetemi kampusz területén
 • a második évtől dolgozhatunk, ugyanakkor csak heti 20 órában
 • minden munkahellyel kapcsolatos igényünket jóvá kell hagyatnunk a DSO-val

 

 1. A nyári időszakban és betegség esetén a státuszban maradó F1-es hallgatók

 

Ha a nyarat követően folytatjuk a megkezdett tanulmányainkat, akkor a nyári szünidő is az F1-es vízumunk hatálya alá esik, amely így erre az időszakra is garantálja a tartózkodásunkat.

 

Egy nem várt betegség komolyan megnehezítheti a tanulmányainkat, ugyanakkor a hatályos szabályok alapján ennek ideje (ha emiatt ideiglenesen fel kell függesszük a tanulmányokat) alatt is feljogosít a tartózkodásra az F1-es vízumunk.

 

 1. F1 CPT és OPT – azaz a szakmai gyakorlatok

 

A magyar tanrendhez hasonlóan az amerikai egyetemeken is van gyakorlati képzés, mely külső helyszíneken, elsősorban különböző cégeknél zajlik. A gyakorlati képzésnek két alapvető típusát különböztetjük meg:

 

Tantervi gyakorlati képzés (CPT)

 

A CPT a kötelező szakmai gyakorlat amerikai megfelelője, amely részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben is engedélyezhető. Az első tanulmányi évet követően igényelhető a DSO-tól.

 

Választható gyakorlati képzés (OPT)

 

Az OPT a tanulmányainkhoz kapcsolódó ideiglenes munkavállalás.  Ezt a program befejezése előtt lehet igénybe venni, amikor az iskola nem tart tanévet, vagy a tanév során, feltéve, hogy részmunkaidős állásról van szó.

 

A kérelmet a tanév végétől számított 90 napon belül vagy a program végétől számított 60 napon belül kell benyújtani. Az OPT kérelmezéséhez nincs szükség állásajánlatra. Az OPT legfeljebb 12 hónapig tarthat és a tanulmány képzés zárását követő 14 hónapon belül be kell fejeződnie.

 

STEM OPT

 

A STEM OPT a befejezés utáni OPT egy olyan típusa, amelyre nem vonatkozik a 12 hónapos korlátozás. (A STEM OPT az eredeti 12 hónapon túl 24 hónappal meghosszabbítható.) Azokra a hallgatókra vonatkozik, akiknek a fő- vagy kettős főszakja természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai programban van. A pozíciónak szerepelnie kell a STEM Designated Degree Program Listán.

 

A munkáltatónak be kell nyújtania az I-983-as formanyomtatványt, amely egyrészt bizonyítja, hogy alkalmazna bennünket, másrészt igazolja, hogy nem egy amerikai munkavállaló munkáját vesszük el. A gyakorlati képzésnek konkrét célokat kell tartalmaznia a megtanulandó ismeretekre és készségekre vonatkozóan. Emellett szükséges eleme az értékelés és a szupervízió. A STEM OPT időtartama alatt hathavonta találkoznunk kell a DSO-val is. Éves önértékelést kell benyújtanunk, amelyet a DSO aláírásával lát el.

 

Munkanélküliség az OPT alatt

 

A 12 hónapos OPT ideje alatt nem lehet 90 napnál, STEM OPT esetén a legfeljebb 36 hónapos időszak alatt nem lehet 150 napnál több munkanélküli napunk. A heti 20 óránál kevesebbet végzett munka munkanélküliségnek számít.

 

Utazás az OPT alatt

 

Csak DSO jóváhagyással utazhatunk el az USA területéről az F1 vízum időtartama alatt.

 

 1. A tartózkodás meghosszabbítása

 

Abban az esetben, ha tanulmányaink elhúzódnának, kérhetjük az F1-es vízum időtartamának és ezáltal a tartózkodásunknak a meghosszabbítását. A DSO-nk engedélyezheti a plusz időszakot, ugyanakkor ez csak speciális esetekre vonatkozik: ha egy másik tanulmányi szakot választunk, amely hosszabb képzést jelent, változik a kutatásunk témája vagy olyan szakmai körülményei, amelyek miatt ott tartózkodásunk folytatása szükséges. Az akadémiai próbaidőre való utalás vagy felfüggesztés nem elfogadható ok a tartózkodás meghosszabbítására.

 

 1. Összegzés

 

Az F1 vízum az USA-beli oktatási intézmények kapuit tárja szélesre a magyar állampolgárok előtt. Jellemzően egyetemi tanulmányok során szokás kérvényezni, de alkalmazható már általános iskolától is. A vízum megszerzésének feltétele, hogy rendelkezzünk a szükséges előképzettséggel, rendben legyen a finanszírozás és be tudjuk bizonyítani, hogy nem egy bujtatott letelepedésről van szó.

 

Ahogy a fentiekből is látszik, az F1 tanulmányi vízum sikeres megszerzése sem könnyű feladat, ugyanakkor annak megtartása is pontos szabálykövetést kíván. Hüvelykujjszabályként fontos, hogy minden esetben egyeztessünk a vízumunkkal kapcsolatos illetékessel, ugyanakkor a vitás kérdésekben már hasznos lehet jogi segítséget kérni.

 

Ha F1 vízumra van szüksége és biztosan szeretné megszerezni, vagy éppen segítséget keres a komplex szabályok közötti eligazodásban, esetleg valamilyen vitás kérdés eldöntésében van szüksége támogatásra, a Szabo Law Group, P. A. munkatársai magyar nyelven is állnak rendelkezésére.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás