ESTA
Vízummentességi Program

 

Sokunkban felmerülhetett már milyen is lehet az amerikai álom életérzés akár rövid távon akár hosszú távon. Mivel az Amerikai Egyesült Államok harmadik országbeli országnak számít, sajnos bonyolultabb a kijutás mint például az Európai Unió országaiba, de korántsem lehetetlen.

Érdemes alaposan utánajárni a vízum fajtáknak ami a mi adottságainknak a legkedvezőbb, illetve mindenképp ajánlott szakember véleményét kikérni (bevándorlási ügyvéd). Nem utolsó sorban az angol nyelvtudás elengedhetetlen ahhoz, hogy kijussunk az Egyesült Államokba.

Fontos tudni!

Vigyázni kell, mert nagyon sok olyan hirdetés van amelyek munkát ígérnek, pénzt kérnek tőlünk és végül se munkát nem kapunk és a pénzünket sem kapjuk vissza.

 

Minden amit a Vízummentességi Programról (ESTA) tudni kell

Magyarország a Vízummentességi Program röviden VWP tagja, amely lehetővé teszi a résztvevő államok számára az Egyesült Államokba történő beutazást vízum igénylése nélkül üzleti vagy turisztikai céllal maxiumum 90 napra. Nagyon fontos, hogy a program keretin belül a látogatók maximum 90 nap vagy annál rövidebb időre van jogosultságuk az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodni.

Az utazóknak bizonyos feltételeknek meg kell hogy feleljenek, valamint rendelkezniük kell egy érvényes ESTA (Electronic System for Travel Authoriation) jóváhagyással az utazás előtt.

A legtöbb esetben a Vízummentességi Programmal belépő személyek nem változtathatják meg a státuszukat, illetve nem hosszabbíthatják meg az Amerikai Egyesült Államokban való tartózkodásukat sem.

A Vízummentességi Programmal az Egyesült Államokba érkezők nem dolgozhatnak és nem tanulhatnak (ezekre a igényekre vízumot kell igényelni mivel más kategóriába tartozik a besorolásuk) Részletek: L1 Üzleti Vízum, E-2 Kereskedői Vízum és F1 tanulmányi vízum.

Nagyon fontos! Senkinek sem ajánlunk, hogy túllépje a 90 napot vagy dolgozzon, tanuljon az ott tartozkodása alatt, mert súlyos következményekkel járhat. Szóval nem érdemes kockáztatni.

Florida

Vannak kivételek:

A 2016. évi Átfogó Költségkijelölési törvény alá tartozó, Vízummentességi Program Továbbfeljesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről , szóló 2015-ös törvény alapján a következő személyek nem jogosultak többé a Vízummentességi Program keretein belül utazni az Egyesült Államokba:

  • Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgárai, akik 2011.március 1-én vagy az után utaztak az alábbi országokba: Irak, Irán, Szudán, Libia, Szomália, Jemen vagy Sziria (néhány diplomáciai vagy katonai kivételtől eltekintve).
  • Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak Szíria, vagy Szudán állampolgárai is.

Ezek az új követelmények nem gátolják az Egyesült Államokba való beutazást, Ezek a személyek továbbra is adhatnak be vízumkérelmet a szokásos formában időpont egyeztetés után az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal.

Van lehetőség arra ha sürgős üzleti ügyben, egészségügyi vagy humanitárius okokból utaznának az Egyesült Államokba tudnak kérni sűrősségi időpontot is az Amerikai Nagykövetségről vagy a Konzulátusról.

Ezek a bizonyos személyek akire vonatkozik ez a törvény jogosultak lehetnek korlátozás alóli mentességre. Ezek a személyek folyamodhatnak ESTA engedélyért és ők egyéni elbírálás után fognak dönteni az engedélyeztetésről.

Amennyiben Ön egy a Vízummentességi Programban résztvevő állampolgára, és értesítést kapott, hogy többé nem jogosult utazni ezen program keretein belül, úgy abban az esetben egy nem-bevándorló vízum igényléséhez kell folyamodnia, legalább 3 hónappal a tervezett indulás előtt.

Az Amerikai Vám-és Határőrség nyomatékosan kéri, hogy mindenki aki az Egyesül Államokba készül utazni, ellenőrizze az ESTA státuszát a https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ oldalon, mielőtt elindulna.

További információ a https://www.dhs.gov/visa-waiver-program és a https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html weboldalakon talál.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Igénylés fontosabb tudnivalói:

Fontos, hogy a Vízummentességi Programmal beutazóknak egy 14 dolláros díjat kell megfizetniük amikor az ESTA engedélyért folyamodnak. Ezt az összeget bankkártyával online történő befizetés alatt történik amikor regisztrálja magát.

Az ESTA engedély általában 2 évig vagy az útlevél lejáratáig évrényes. Az Amerikai Nagykövetség ajánlja, hogy utazása előtt legalább 72 órával a tervezett utazás előtt kérjék meg az ESTA-t.

Az érvényes amerikai vízummal vagy állandó letelepedési engedéllyes (zöldkártya) rendelkezőknek nincs szükségük ESTA-ra.

Semmilyen harmadik félnek, amely az ESTA kitöltéséhez ajánl szolgáltatást, nincs hivatalos kapcsolata az amerikai kormánnyal és nem tudják befolyásolni az ESTA kérelem pozitív elbírálását, vagy a kérelem elbírálásának idejét.

Azoknak az utazóknak, akik az ESTA oldalán kívánnak regisztrálni, látogassanak el az https://esta.cbp.dhs.gov/esta oldalra. Az ESTA online oldala 22 nyelven elérhető (magyarul is) és külön kitöltési útmutató súgó is segít a kérelem során.

További részletes információkért látogasson el a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) és a Külügyminisztérium (Department of State) honlapjára.

A magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretén belül üzleti vagy magán célból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utaznak az Egyesül Államokba, amennyiben az alább felsorolt ÖSSZES feltételnek megfelelnek.

ESTA feltételek:

  • Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van (vízummentes utazás szempontjából lényegtelen hogy a chip tartalmaz e ujjlenyomatot). A magyar útlevélnek érvényesnek kell lennie az utazás teljes időtartamára,valamint az utazó nem vesztette, vagy lopták el tőle az útlevelét.
  • A beutazó rendelkezik vissza-, illetve továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel állandó lakhelyére visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és beutazáskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • Az utazónak a korábbi belépése alkalmával betartotta az Amerikai Egyesült Államokba történő beutazás szabályait és továbbra is jogosult az amerikai vízumra.
  • Az utazó rendelkezik érvényes engedéllyel melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott.Kérjük utazáskor az engedélyt nyomtassa ki és vigye magával.
ESTA feltételek VISA Vízum
íÖsszegzés
ESTA program keretein belül lehetőségünk van Magyar állampolgárként beutazni az Egyesült Államokba, vízum igénylése nélkül üzleti vagy turisztikai céllal maxiumum 90 napra. Fontos, kint tartózkodás ideje alatt nem vállalhatunk munkát és tanulmányokat sem kezdhetünk!

Amennyiben rövid távra szeretnénk kiutazni az Egyesült Államokba, az ESTA a legideálisabb választás lehet.

Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás