A zöldkártya interjúval kapcsolatos bejegyzéseink

Itt találod azokat a bejegyzéseket, amelyek a zöldkártya interjúhoz kapcsolódnak: 1. rész, 2. rész

Milyen okok vezethetnek az elutasításhoz?

A zöldkártya igénylés kapcsán elképzelhető, hogy negatív lesz a végkifejlet. Vajon mi miatt következhet ez be? Mik azok az okok, ami miatt elutasítással végződik a történet?

Több esetben az USCIS arra próbált hivatkozni, hogy a bizonyíték kérésüknek nem tettünk teljes mértékben eleget. Előfordult már olyan is, hogy a bizonyítékot a kérelmezők bemutatták, mégis azt állította az USCIS, hogy az hozzájuk nem érkezett be.

Ekkor szintén jó, ha van saját bevándorlási ügyvédünk, hiszen azonnal lépnek és újra nyitják az ügyet. Érdemes a kézbesítés sikerességére vonatkozóan bizonyítékot gyűjteni, hiszen ezekben az esetekben a zöldkártya interjún arra is szükség lesz. Egy nyomon követési azonosítószám nagy segítségünkre lehet.

Arra is volt már példa, hogy volt egy korábbi házassága valakinek, de azt végül lezárta, de a mostani házasságát nem jól dokumentálta le. Ekkor azt feltételezi az USCIS, hogy a jelenlegi házasság biztosan nem valódi és feltételezi, hogy a felek csak bevándorlási céllal kötöttek házasságot. Ekkor sajnos elutasíthatják a kérelmet.

Tehát mielőtt új házasságot kötnénk az előző házasságot le kell zárni és azt bizonyítani is kell. Ebben az esetben sem lehetünk biztosak abban, hogy a válást elismeri az USCIS, de mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne utasítsanak el bennünket.

Hogyan zajlik le egy interjú?

Sokan tényleg a filmekben látottakra gondolnak, amikor egymástól elkülönítik a párokat a zöldkártya interjún és egy vallató lámpa mellett különféle kérdéseket szegeznek nekik. Csupa olyan kérdést tesznek fel, amely a csalás felderítésére szolgálhat. De most nézzük meg, hogy a való életben hogyan is zajlik le egy ilyen interjú.

Az interjú lebonyolítása attól is függhet, hogy ki az adott hivatalnok és annak milyen stílusa van. Egy jó bevándorlási ügyvéd mindig megnyugtatja az ügyfeleket az interjúk előtt és végig velük vannak, hiszen bármikor segítségre lehet szükségük. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a hivatalnok nem fogja átlépni a hivatalos határokat. Képesek néhány olyan részletekbe menő kérdést is feltenni, ami nem a témába vágó, ezért ekkor egy bevándorlási ügyvéd közbe is léphet.

A kérdések normális esetben például a következők lehetnek: hogyan találkoztunk a párunkkal, hány hálószoba van a házban, milyen színű az abroszunk, ki készítette el a tegnapi ebédet, ki nyitotta ki a kaput ma induláskor, tegnap este azt ki zárta be, mikor voltunk utoljára együtt moziban vagy színházban és mit láttunk?

Fontos, hogy az interjú előtt gyakorolni kell, hogy tényleg mindenki ugyan úgy emlékezzen ezekre a történésekre. Gyakorlással sokkal komfortosabban fogjuk magunkat érezni egy interjún hiszen felkészültek leszünk.

A házastársakat egyszerre interjúztatják egy szobában, csak akkor választják szét őket, ha csalás gyanúja merül fel. Ez leginkább akkor következhet be, ha egy összetettebb történetről van szó, illetve több olyan részlet is felmerül, amit bizonyítani kell. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy minél több tanút sorakoztassunk fel, akik igazolhatják a történetünket.

Mi lehet a jobb, a K1 vőlegényvízum vagy a házasságon alapuló zöldkártya? Melyiket lehet hamarabb jóváhagyatni?

Minden esetben az ügyfeleknek kell eldönteniük, hogy melyik utat választják és egy jó bevándorlási ügyvéd mind a két lehetőséget alaposan elmagyarázza. A saját preferenciánkon múlik, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat.

K1 kérelmet azonnal be lehet nyújtani és nem kérik a házasság igazolását. A házasságon alapuló vízum esetén azonban igazolni kell a házasság meglétét az USCIS felé. Itt például el kell dönteni, hogy szeretnénk-e a másik fél hazájába elutazni és ott házasságot kötni és azután beadni a házasságon alapuló zöldkártyára az igénylést vagy K1 vízumot igénylünk és később foglalkozunk a házasság gondolatával.

Ha a második megoldás mellett döntünk, akkor sem járhatunk rosszul, hiszen nagyon gyorsan tovább lehet lépni a zöldkártya irányába.

Aki már házas azoknál a házastárs mindenképpen bevándorló vízummal léphet csak be az USA területére. Amíg nem kapja meg ezt a vízumot addig egy másik országban nyugodtan várhatja meg, amíg a zöldkártya feldolgozása zajlik. Viszont ebben az esetben már zöldkártya tulajdonosként lépheti át majd a határt. K1 esetében az USA területén kell lefolytatni a zöldkártya eljárást. Teljesen egyértelmű, hogy akik már házasok, azok nem igényelhetik a K1 vízumot. Ha már házas a két fél, akkor a K1-et nem igényelheti meg.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás