Mit takar pontosan a státuszmódosítás?

Amikor már az Egyesült Államok területén tartózkodunk és beadjuk a zöldkártyára az igénylésünket, akkor az tulajdonképpen egy státusz módosítással indítható el (Adjustment of Status, AOS). Amíg az eljárás tart, addig jogunkban áll az Egyesült Államok területén tartózkodni és csak a zöldkártya kibocsátása után vállalhatunk munkát és telepedhetünk le.

Ha az Egyesült Államokon kívül tartózkodunk, akkor kérhetünk konzuli feldolgozást. Ebben az esetben a konzulátuson keresztül kerül benyújtásra a zöldkártya igénylésünk. Konzuli kérelem esetén egészen addig nem léphetünk be az Egyesült Államok területére amíg a kérelmünket jóvá nem hagyják.

Most nézzük meg a 3 legfontosabb lépést:

1. A helyes zöldkártya típus megállapítása

A zöldkártya kapcsán nézzük meg, hogy milyen zöldkártya típusok léteznek. Ha ezt áttekintettük, akkor sokkal jobban meg tudjuk határozni, hogy számunkra vajon melyik zöldkártya típus a legmegfelelőbb.

Családi zöldkártya

A kártyára azok jogosultak, akik amerikai állampolgár házastársai, szülei, gyermekei vagy közeli hozzátartozói.

Munkavállalási zöldkártya

A jogosultság elnyeréséhez munkáltatói támogatás szükséges képesség vagy elért eredmények alapján.

Befektetők, humanitárius okok miatt bevándorlók vagy különleges bevándorlók zöldkártyája.

2. Fontos a szponzor, aki a kérelmet benyújthatja a nevünkben

Családi zöldkártya esetében csak a közvetlen hozzátartozók nyújthatják be a kérelmet. Jelenleg az amerikai állampolgárok házastársai is benyújthatják a kérelmet, de ez a lehetőség elég sűrűn változik, így érdemes jogi segítséget kérni a valós helyzet tisztázása érdekében.

A munkavállalási zöldkártya esetében csak akkor lehet kérelmet benyújtani, ha rendelkezünk bevándorlási státusszal és nem tartózkodtunk túl hosszú ideig másik országban és nem léptünk be újra ellenőrzés nélkül az Egyesült Államok területére.

A humanitárius és különleges bevándorlók esetében saját maguk kérvényezhetik a módosítást. Ennél a lehetőségnél a pénz és idővesztesés elkerülése érdekében érdemes jogi segítségünket kérni.

A státuszmódosításhoz tehát már eleve rendelkezni kell a beutazáshoz szükséges vízummal. A szponzorunk a kérelmet benyújthatja a zöldkártya kérelemmel együtt is. Az ügyintézés időtartama elég lassú, így nagyon hosszú időbe beletelhet mire az USCIC reagál a kérelmünkre. A kérelem benyújtása után az is lehetséges, hogy egy meghallgatáson kell részt vennünk a bevándorlási tisztviselőnél és további okmányok benyújtását is kérhetik tőlünk. Csak a kérelem jóváhagyása után kaphatjuk meg az értesítést majd ezt követi a zöld kártya átadása.

3. Egy tapasztalt bevándorlási ügyvéd segítsége mindig jól jöhet

Már egy családi vízum igénylés esetén is lehetnek fennakadások, hiszen a követelmények eltérőek, ha örökbefogadó vagy mostoha szülőkről van szó, de akkor is, ha az édesapa és az édesanya soha nem házasodott össze. A bevándorlással foglalkozó ügyvédek minden egyes élethelyzetre megtalálják a megfelelő megoldást és nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy a munkavállalásra és a befektetésre vonatkozó zöldkártyák ügyintézése teljesen más módon zajlik.

Amennyiben segítségre van szükséged, akkor várjuk kérdéseidet, megkeresésedet és mi segítünk a teljeskörű ügyintézésben!

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás