Mikor nem kell angol nyelvvizsgát tennünk?

A honosítás a legegyszerűbb módja annak, hogy a nem Egyesült Államokban született állampolgárok amerikai állampolgárokká váljanak. A leggyakoribb út ehhez, ha valaki minimum 5 éve törvényes lakos Amerikában (LPR). A pontos időpontot mindig a lakcímkártyán szereplő dátum alapján lehet kiszámítani. Mielőtt azonban benyújtjuk kérelmünket a honosításra bizonyos követelményeknek meg kell felelnünk. A helyzetünktől függ az, hogy ezek a követelmények pontosan mit takarnak.

Honosítási kérelem dokumentum

Milyen állandó követelményeknek kell megfelelnünk a honosítás során?

 • Ahhoz, hogy jogosultak legyünk a honosításra minimum 5 éve életvitelszerűen Amerikában kell élnünk, állandó lakosként.
 • Be kell töltenünk a 18 éves életkort amikor benyújtjuk az N-400-as nyomtatványt, honosítási kérelmet.
 • Bizonyítanunk kell, hogy 5 éve jogszerűen tartózkodunk az USA területén. Ezt legegyszerűbben a lakcímkártya segítségével tehetjük meg.
 • Azt is bizonyítanunk kell, hogy az 5 évből minimum 30 hónapon keresztül fizikailag is az USA területén tartózkodtunk. (Ezt megtehetjük különféle iratokkal és tanúkkal is, esetleg szerződésekkel.)

Csak ott tudjuk benyújtani a kérelmet, azaz abban az államban, ahol a 30 hónapot eltöltöttük. Ha diákként tartózkodtunk az USA területén, akkor ott kérhetjük a honosítást, ahol iskolába jártunk vagy ahol a családunk jelen pillanatban él.

 • A benyújtást megelőző időszakkal kapcsolatban bizonyítanunk kell, hogy jó erkölcsű személyek vagyunk, azaz semmilyen bűncselekményt nem követtünk el.
 • Bizonyítanunk kell azt is, hogy az amerikai alkotmány elveihez és eszméihez ragaszkodunk, azt feltétel nélkül elfogadjuk.
 • Tudunk angolul írni, olvasni és beszélni is.
 • Pontosan ismerjük és meg is értjük az USA történelmét, a kormányzati elveket és az államforma alapjait, valamint képesek vagyunk letenni a hűségesküt.
 • Bizonyos esetekben a honosításnál eltekintenek az angol nyelvvizsgától és az állampolgári vizsgát akár saját anyanyelvünkön is letehetjük.

Milyen nyelvi mentességek vannak honosításnál?

Az állampolgári vizsgát mindenképpen le kell tenni, de mentesülhetünk az angol nyelvtudás követelménye alól a következő esetekben.

 • A honosítási kérelem benyújtásának időpontjában betöltöttük az 50 éves életkort vagy annál idősebbek vagyunk és 20 éve már állandó lakosként élünk Amerikában, azaz van zöldkártyánk.
 • A honosítási kérelem benyújtásának időpontjában 55 évesek vagy idősebbek vagyunk és már 15 éve állandó lakosként élünk Amerikában.

Ahogy már említettük, ezekben az esetekben is le kell tenni az állampolgári vizsgát, amelyet saját anyanyelvünkön is megtehetünk. Ebben az esetben egy tolmácsot kell magunkkal vinni a vizsgára. A tolmácsnak folyékonyan kell beszélni az angol nyelvet és a mi anyanyelvünket is. Ha betöltöttük a 65. életévünket és már 20 éve élünk Amerikában, akkor az állampolgári vizsgával kapcsolatos követelményeket illetően különleges elbírálásban is részesülhetünk.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás