Az EB3 és az EB2 a két legnépszerűbb munkavállaláson alapuló zöldkártya fajta, amely a foglalkoztatástól függően választható.

Az EB3 zöldkártya

Az EB3 zöldkártya az egyik legkönnyebben megszerezhető zöldkártya. A következő foglalkoztatási kategóriák esetén lehet ezt a típusú zöldkártyát választani:

  • szakképzett munkavállaló – ehhez legalább 2 éves releváns tapasztalat szükséges
  • szakember – itt már alapdiplomával kell rendelkezni és ki lehet váltani egy külföldi intézményben szerzett egyenértékű diplomával is.
  • szakképzetlen munkavállaló – itt már kevesebb mint 2 év tapasztalattal is beérik, de állandó állással kell rendelkezni.

Mind a 3 kategória esetében elvárás a PERM munkaügyi igazolás. Maga az eljárás biztosítja a kérvényező számára azt, hogy az USA-ban nincsen olyan munkavállaló, aki az adott pozíciót be tudná tölteni. Ennél a zöldkártyánál csak teljes munkaidős állások jöhetnek szóba.

Az EB2 zöldkártya

Ennek a zöldkártyának a feltételei sokkal szigorúbbak, mint az EB3 zöldkártya esetén. Ettől függetlenül ez is egy nagyon keresett zöldkártya típus és a foglalkoztatás alapú zöldkártyák zömét ez is teszi ki. A jogosultság megszerzéséhez a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • Felsőfokú diplomával kell rendelkezni vagy annál magasabb végzettséggel, illetve ezzel egyenértékű külföldi intézményben szerzett diplomával. Bachelor diplomát is elfogadnak, de 5 év folyamatos munkatapasztalatot várnak el az adott szakterületen.
  • Be kell tudni bizonyítani, hogy kivételes képességekkel rendelkezünk a tudomány, a művészet vagy az üzleti élet területén.
  • szükség van PERM munkaügyi igazolásra, illetve egy amerikai munkáltatótól származó állásajánlatra is. Ha nem szeretnénk ezeknek a követelményeknek megfelelni, akkor lehetőségünk van a National Interest Waiver-nél pályázat benyújtására. Itt bizonyítani kell, hogy a vállalkozás előnyös lesz az USA gazdasága vagy kultúrája szempontjából.

Az EB2-ről az EB1 zöldkártyára való áttérés lehetősége

Az EB2 zöldkártya kiváltásához szükséges egy I-140-es jóváhagyás is. A díjak megfizetése és a bejelentés után még mindig várni kell arra, hogy jóváhagyják. Ez a várakozási idő akár több év is lehet, amire sajnos sokaknak nincsen idejük. Ilyen esetekben az EB2-ről lehetőségünk van átjelentkezni az EB1 zöldkártyára. Az átjelentkezés ugyan nem egyszerű, de megoldást jelenthet. Ilyenkor a teljes folyamatot elölről kell kezdeni.

Természetesen mindenki azt gondolja, hogy ha sikerült benyújtani az EB1 zöldkártyával kapcsolatos igényt, akkor az EB2 már pofon egyszerű folyamat lesz. Az USCIS-nak azonban el kell fogadnia a kérelmünket, addig biztosan nem alhatunk nyugodtan. Egy bevándorlási ügyvéd segítségére mindenképpen szükség lesz, hogy a bizonyítékok begyűjtése rendben lebonyolódjon.

Az EB2 zöldkártyáról EB1 zöldkártyára való áttérés olyan, mintha egy teljesen új zöldkártyát igényelnénk és megtartanánk az eredetileg megadott elsőbbségi dátumot.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás