Magyar idő szerint 15 és 22 óra között

+36-21/262-0080

Csődvédelem és csődeljárások az USA-ban

 

A közgondolkodásban a csőd és a csődvédelem erősen negatív kontextusban jelennek meg, ugyanakkor számtalan élethelyzetben - akár magánszemélyek, akár vállalkozók számára - jelentheti a kilátástalanságból való menekvés egyetlen lehetőségét. Csődöt ma már mind magánszemélyként, mind cégként jelenthetünk akkor, ha bevételeinkből nem tudjuk fedezni kötelezettségeinket. A csődvédelmi eljárás a meglévő vagyonelemek (például ingatlan vagy gépek) megmentésére irányul, és ennek keretében a hitelezőink felé fennálló tartozásokat próbálhatjuk meg úgy átütemezni, hogy az mindkét fél érdekeit szolgálja. Cikkünkben arról lesz szó, miként működik a csődvédelem az USA-ban és miért érdemes jogi támogatást kérni hozzá.

 

Mi a csőd?

 

A csőd egy jogi eljárás, amely a tartozásait visszafizetni nem képes magánszemélyt vagy vállalkozást érinti. Míg a magánszemélyekkel kapcsolatos csődöt jellemzően saját maguk kezdeményezik, addig a céges csőd esetében sok esetben a hitelezők indítják meg az eljárást. A folyamat egy kérelemmel indul, melyet követően felmérésre kerülnek az adós vagyonelemei (ingatlanok, ingóságok), melyek értékét meghatározzák és azt követően a törlesztésre fordítanak.

 

A csődeljárás az Amerikai Egyesült Államok szövetségi bíróságai előtt zajlik, és a szabályokat az amerikai csődtörvény (U.S. Bankruptcy Code) tartalmazza. A csődnek több típusa létezik, amelyeket általában a vonatkozó törvény megfelelő fejezetével (chapter) jelölnek.

 

Mik az USA csőd előnyei és hátrányai?

 

A fentieket elolvasva jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is vonná magát bárki önszántából csődeljárás alá. A csődeljárás esélyt kínál az adósnak az újrakezdésre azáltal, hogy a nem kifizethető adósságokat elengedik, miközben a hitelezők bizonyos mértékű visszafizetést kaphatnak az egyén vagy vállalkozás rendelkezésre álló eszközei alapján.

 

A csődeljárás lehetősége előnyös az általános gazdaság számára azáltal, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások számára második esélyt ad a hitelhez jutásra, és a hitelezők számára némi adósságtörlesztést biztosít. A csődeljárás legnagyobb előnye, hogy sikeres lezárását követően az adós mentesül a csődkérelem benyújtása előtt keletkezett adóssági kötelezettségek alól. Ugyanakkor fontos, hogy nem indítható el minden előfeltétel nélkül, a folyamat komoly előkészítést igényel, valamint hátránya, hogy évekig a hiteljelentésekben marad, és megnehezíti a jövőbeni hitelfelvételt.

 

Magánszemélyeknek szóló csődeljárás a 7-es Fejezet (Chapter 7 bankruptcy) alapján

 

A 7. fejezet alapján megindított csődeljárások 2020-ban csökkentek ugyan a korábbi évekhez képest, azonban még így is az összes csőd több, mint 70%-át teszik ki.

A 7. fejezetetre alapuló eljárást "felszámolási csődnek" nevezik, mivel a csődtörvény előírja, hogy bizonyos vagyonelemeket el kell adni a hitelezők kifizetése érdekében, az újrakezdésért cserébe. Az eladást (vagy felszámolást) egy csődbiztos intézi.

 

A vagyonfelügyelő csak olyan vagyontárgyakat értékesíthet, amelyek nem állnak védelem alatt (úgynevezett nem mentesített vagyontárgyak). Ha az adós teljes vagyona mentesség alá tartozik, abban az esetben a hitelezők nem kapnak semmit, és az adós megtarthatja minden ingóságát.

 

A legtöbb személyes csődeljárás esetében minden vagyontárgy mentességgel védett. Ha nincsenek mentességet nem élvező vagyontárgyak, a legtöbb személyes csődeljárás a 7. fejezet szerint legfeljebb 4-6 hónapig tart. A csődmentesítés - a bírósági végzés, amely megszünteti a mentesíthető adósságot - általában a bejelentés napjától számított 3-4 hónap elteltével történik.

 

Minden állam saját hatáskörben rendelkezik a mentességet élvező vagyonelemek köréről. Néhány példa a mentességre a Szabó Law Group fő működési területén, Floridában:

 

  • motorbicikli $1000 értékig
  • egészségbiztosítás korlátlan befizetett összegig
  • nyugdíjszámla korlátlan befizetett összegig
  • tanulmányokra félretett összeg
  • a kapott járadékok és adóvisszatérítések
  • a családfő fizetése havi $3000 értékig (amennyiben legalább egy gyermeket tart el, legalább fele arányban).

 

Magánszemélyeknek szóló csődeljárás a 13-as Fejezet (Chapter 13) alapján

 

2020-ban 154.341 darab Chapter 13-ügy volt, ami az összes eljárás közel harmada. A 13. fejezet a megbízható jövedelemmel rendelkező adósok számára készült, akik szeretnék megtartani otthonukat vagy autójukat, de elmaradtak a hiteltörlesztéssel. A 13. fejezet megakadályozza az ingatlanok elárverezését és/vagy lefoglalását, miközben a kérelmezők bíróság által előírt törlesztési tervbe lépnek, amely magában foglalja az elmaradt részletek behozását és a nem biztosított adósságuk legalább egy részének kifizetését.

 

Az adós havi jövedelme és a megélhetési költségei alapján törlesztési tervet készít, mely alapján megmondja a csődbíróságnak, hogy havonta milyen mértékű törlesztést engedhet meg magának. A bíróság és a csődbiztos felülvizsgálja a javasolt törlesztési tervet, majd jóváhagyás után az adós a rendelkezésre álló jövedelmét befizeti a vagyonkezelőnek, és ezt minden évben feltünteti az adóbevallásában.

 

A törlesztési terv sikeres teljesítése után - jellemzően három-öt év alatt - a fennmaradó, nem biztosított adósságok (orvosi számlák, hitelkártyák, személyi kölcsönök) elengedhetők.

 

Vállalkozások csődeljárásai

 

Abban a nem várt esetben, ha egy vállalkozás nem rendelkezik a kötelezettségeket fedező bevétellel, és a törlesztési lehetőségei a jövőben csak tovább romlanának, a 7. fejezet alapján indított üzleti csődeljárás lehet az egyik megfelelő megoldás. A tulajdonosok átadják vállalkozásukat egy bíróság által kijelölt felszámolóbiztosnak, aki rendezett felszámolás keretében minden vagyonelemet felbecsültet, szükség esetén értékesít, és így törleszti a cég hitelezőit részben vagy egészben.

 

Az eljárás végén a hitelezők általában minden kötelezettséget - lízingek, szerződések, kölcsönök, lejárt számlák, hitelkártyák és egyéb üzleti tartozások - leírnak. A 7. fejezet szerinti üzleti csődeljárás során nincs olyan vagyonelem, amely mentességet élvezne. A felszámolási eljárás végén a vállalkozást megszüntetik.

 

A 11. fejezet szerinti, úgynevezett reorganizációs csődeljárások száma a koronavírus idején ugrásszerűen megnőtt. A 7. fejezet alapján indított eljárástól abban különbözik, hogy ez éppen a cég felszámolásának elkerülését célozza. Lehetővé teszi a bajba jutott vállalkozások számára, hogy megvédjék magukat a hitelezőkkel szemben, miközben átszervezik üzleti tevékenységüket, adósságaikat és eszközeiket - azaz lefolytassanak egy teljes reorganizációt.

 

A reorganizáció során a cég vezetése újraszervezi a belső folyamatokat, sokszor szignifikáns vagyonelemek értékesítésére is sor kerül. Ennek egyik legismertebb példája a Marvel képregényeket tulajdonló cég csődeljárása, amely során számos vagyonelemet (esetükben a képregények megfilmesítési jogait) értékesíteni kényszerültek. Így került Pókember a Sony-hoz, Hulk a Universalhoz, az X-men csapata pedig a 20th Century Fox stúdióhoz.

 

A kétféle csődeljárás között tehát az a legfontosabb különbség, hogy míg a 7. fejezet a cég megszüntetésére irányul és kvázi végelszámolást jelent a hitelezők felé, addig a 11. fejezet a cég megmentésén túl a hitelezőknek is korrektebb törlesztési lehetőséget biztosít.

 

Csődvédelem

 

A csődeljárások adminisztrációs terhei és számtalan szabálya mind afelé mutatnak, hogy - különösen, ha jelentős értékű vagyonelemek védelmére van szükség - érdemes jogi támogatást igénybe venni.

 

A Szabó Law Group csődvédelmi jogi képviselete az alábbi előnyöket biztosítja az adósok számára:

 

  • A jogi képviseletet eljáró jogász a legfrissebb szabályokat is pontosan ismeri.
  • Több évtizedes tapasztalattal bír csődeljárások kezelésében, így a kedvező kimenetelhez szükséges dokumentáció elkészítésében tud segíteni.
  • A felszámolási vagy csődeljárások keretében egy személy képviselheti az adóst valamennyi hitelezővel (például a bankkal) szemben.
  • Sikeres tárgyalásokat folytathat le a tartozás csökkentése, illetve a meglévő vagyonelemek megmentése érdekében.

 

Amennyiben a témával kapcsolatban bármilyen kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén. A Szabó Law Group ügyvédi iroda a csődvédelem és az amerikai csődeljárások specialistájaként magyar és angol nyelven is várja ügyfeleit.