A harmadik kérdés az időzítés, azaz mennyire sürgős a vízum?

Az E2 és az EB5 vízum kérelmének kérdésére, az után érdemes rátérnünk, ha már tudjuk, hogy állampolgárságunk szerint jogosultak vagyunk-e az E2 vízumra és tisztában vagyunk a rendelkezésünkre álló pénzeszköz szerint, hogy melyik vízum típust kaphatjuk meg. (Ha még nem olvastad el cikkünk első részét, akkor ide kattintva megtalálod.)

Bevándorlási döntések meghozatalakor nagyon fontos kérdés az időzítés. Az E2 vízum az EB5 vízummal szemben általában sokkal gyorsabban elérhető annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban működtessük vállalkozásunkat. Ennek az az oka, hogy az E2 vízumot közvetlenül a konzulátuson lehet kérelmezni, anélkül, hogy bármit is be kellene nyújtani az USCIS-en keresztül.

Az E2 vízumot kétféleképpen lehet igényelni:

  • Ha valaki már jogszerűen tartózkodik az USA-ban valamilyen érvényes nem bevándorlói státuszban, akkor kérelmezheti a státuszának megváltoztatását bármilyen státuszról az E2 státuszra. Feltéve, hogy jogosult erre és ezt a folyamatot az USCIS intézi.
  • Ha azonban az Egyesült Államokon kívül tartózkodik, vagy egyébként E2 vízumot szeretne igényelni, akkor ez a folyamat közvetlenül a konzulátuson intézhető.

Amennyiben az USA-n belülről kérvényezzük meg az E2 státuszra való változtatást, akkor jogosultak lehetünk a feldolgozás felgyorsítására is, amely plusz díj megfizetését vonja maga után. Az opcionális prémium feldolgozás segítségével 15 napon belül már meg is kaphatjuk az első válaszreakciót az USCIS-től. A konzulátusi ügyintézés sokkal lassabb, hiszen attól függ a feldolgozási idő, hogy a konzulátus mennyire túlterhelt és milyen gyorsan tudják felülvizsgálni a kérelmet, és beütemezni a vízuminterjút.

Az EB5 folyamat még ennél is sokkal lassabb lehet, hiszen be kell nyújtani az I-526 nyomtatványt, amelynek feldolgozási ideje hosszabb, mint a teljes E2 eljárás. Gyakran előfordul, hogy akár 2 évig is elhúzódhat egy ilyen eljárás.

Láthatjuk, hogy a feldolgozási idők jelentősen eltérnek egymástól.

Az EB5 vízum további rejtelmei

Az EB5 vízum kapcsán fontos megemlítenünk, hogy a közelmúltban már lehetőség nyílt az egyidejű benyújtásra is. Tehát ha valaki az USA-ban tartózkodik, akkor kérelmezheti a státusz kiigazítást. Ez azt jelenti, hogy bármilyen nem bevándorlói státuszból, amellyel jelenleg az USA-ban rendelkezik, az Egyesült Államokon belülről át tud váltani törvényes állandó lakos státuszba, ha az I-526-os nyomtatványt és a státuszkiigazítási kérelmet egyidejűleg nyújtja be. Ehhez azonban fontos, hogy jogszerűen tartózkodjunk az USA területén, valamilyen éppen érvényben lévő bevándorlási státusszal.

Az egyidejű benyújtás előnye, hogy megtehetjük azt is, hogy benyújtjuk az I-131 kérelmet, amely lényegében egyfajta utazási engedély és egyből beadhatjuk a munkavállalási engedély iránti kérelmünket is. Az I-765 kérelem előnye, hogy sokkal gyorsabb, mint ha az I-526-os kérelemmel bajlódnánk.

Amennyiben egyidejűleg nyújtunk be több kérelmet, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a 2 év helyett csupán pár hetet kell várnunk az engedélyre, hiszen előrehozott engedély iránti kérelemnek tekintik. A munkavállalási engedély iránti kérelem pedig ennél sokkal hamarabb, akár 6 hónapon belül is megérkezhet, talán plusz-mínusz néhány hónap eltéréssel. Tehát az EB5 kérelem feldolgozása is felgyorsítható, ha egyidejű benyújtással élünk, hiszen a feltételes engedély a munkavállalással kapcsolatban sokkal hamarabb megérkezhet.

Cikkünket folytatjuk!

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás