Az Egyesült Államok vállalkozói álmokkal és lehetőségekkel teli ország, és az E2 befektetői vízum egyike azoknak a lehetőségeknek, amelyek segíthetnek a vállalkozói célok elérésében. Bár az Egyesült Államokban nincs hivatalos induló vállalkozói vízum, az E2 vízum lehetővé teszi a külföldi vállalkozók és befektetők számára, hogy az országban üzleti tevékenységet folytassanak. Ebben a cikkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan lehet megszerezni az E2 befektetői vízumot 2023-ban, és milyen fontos tényezőknek kell figyelembe venni.

Az első lépés az állampolgárság ellenőrzése

Le kell ellenőrizni, hogy az állampolgárságunk megegyezik-e azokéval, akik az E2 befektetői vízumot igényelhetik. Az E2 vízum az állampolgárság alapján jár, tehát csak azok a személyek jogosultak rá, akik az adott ország állampolgárai. Ezenkívül az Egyesült Államoknak a saját országunkkal megkötött E2 szerződésre is szüksége van, amely lehetővé teszi az állampolgárai számára az E2 vízum kérelmezését. Győződjünk meg arról, hogy a mi országunkban létezik ilyen szerződés az Egyesült Államokkal, mielőtt továbbmennénk a kérelmezési folyamatban.

Az E2 vízum feltétele, hogy fektessünk be egy induló vállalkozásba vagy már egy működő vállalkozásba

Az E2 vízumhoz szükséges, hogy valamilyen formában befektessünk az Egyesült Államokban. A következő lépés az, hogy eldöntsük, hogy saját vállalkozást indítunk, vagy egy már működő vállalkozást vásárolunk meg. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha vállalkozást vásárolunk, akkor már működő üzletet szerezhetünk, ami bizonyos előnyökkel járhat, de az induló költségek így magasabbak lehetnek. Ha saját vállalkozást indítunk, akkor teljes kontrollal rendelkezünk majd az üzlet felett, de kezdetben nagyobb kihívásokkal találhatjuk szemben magunkat. Fontos, hogy alaposan fontoljuk meg ezt az üzleti döntést.

Üzleti terv készítése

Ha saját vállalkozást indítunk, akkor készítenünk kell egy hivatalos üzleti tervet. Az üzleti terv tartalmazza az üzleti tevékenység részleteit, például egy ötéves pénzügyi előrejelzést, az üzleti modellt, piacelemzést és működési célokat. Az üzleti terv elkészítése általában néhány ezer dollárba kerülhet, és célszerű szakértők segítségét igénybe venni annak érdekében, hogy a tervezet pontos és megfelelő legyen az E2 vízum kérelmezéshez.

A finanszírozás és a befektetés dokumentálása

Az E2 vízum kérelmezése során be kell mutatni, hogy a befektetés jogszerű forrásból származik, és hogy rendelkezünk a befektetéshez szükséges összeggel. A pénzügyi forrásokat dokumentálni kell, és igazolni azt, hogy a pénz jogszerűen került a birtokunkba. Lehetnek például örökségből származó pénzeszközeink, megtakarításokból származó tőkénk vagy személyes tulajdon értékesítéséből származó pénzünk.

Fontos, hogy a pénzügyi forrásokat nyomon kövessük és dokumentáljuk. Jogellenes forrásnak minősül a zsarolásból, prostitúcióból, bűncselekményből származó pénz. Jogszerűnek számít például egy rokontól származó örökség, a megtakarításokból származó tőke, illetve a személyes tulajdon eladásából származó bevétel.

Mi minősül minősített befektetésnek?

Az E2 vízumhoz szükséges, hogy a befektetés irányába elkötelezettek legyünk és azt ne lehessen visszavonni. Nekünk kérelmezőknek nagyon meg kell fontolnunk a befektetést, azaz számolni kell az üzleti kockázatokkal is. Az üzleti terv dokumentációban ezt be tudjuk bizonyítani. Csak ezután lehet a vállalkozásunk minősített befektetés. A vállalkozásnak minden esetben mérlegelnie kell azt a tényt, hogy a vállalkozás elvesztése valószínűleg a befektetés elvesztésével jár.

A beruházási mechanizmusok és a beruházások összege

Az E2 vízum lehetővé teszi olyan vállalkozások működtetését, amelyek nyereségorientáltak és aktívak. A beruházásnak meg kell felelnie az E2 vízum előírásainak, és az összeget jogszerűen kell dokumentálni. Az E2 befektetés összege változó lehet, és függ az üzlet jellegétől és költségeitől. Fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk az E2 vízum követelményeit és az összeggel kapcsolatos irányelveket.

Ez a vízum nem alkalmas nonprofit vállalkozások vagy egyéb passzív befektetések formáira. A beruházás összege egy fogós kérdés, de erre számtalan rendelet és jogi hivatkozás is utal. Ilyen például a 9 FAM 402.9-6(D)(b) a Külügyi Kézikönyvben, vagy a 9 FAM 402.9-6(E). Általában érdemes az összeg elemzésekor egy fordított csúszó skálát alkalmazni, azaz minél alacsonyabb egy vállalkozás költsége, annál magasabb a befektetés összege. Ha magasabb a vállalkozás költsége akkor alacsonyabb a befektetés összege.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás