Hogyan költözhetünk ki az Egyesült Államokba és milyen élet vár ott ránk?

Nagyon sokan az Egyesült Államokba szeretnének kivándorolni, de ez nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak erre?

Milyen lehetőségeink vannak a tartózkodásra?

Az Egyesült Államok területén bevándorló vízummal vagy nem bevándorló vízummal lehet tartózkodni. A bevándorló vízum egy állandó tartózkodási lehetőséget biztosít, míg a nem bevándorló vízum nem biztosítja ezt. Minden esetben meg kell felelni az adott vízumra vonatkozó jogosultsági feltételeknek.

Milyen alapvető különbség van a két vízum típus között?

A bevándorló vízum tulajdonképpen a sokak által ismert Zöld Kártya, azaz állandó tartózkodást tesz lehetővé számunkra az Egyesült Államok területén. Ez a kártya biztosítja, hogy munkát vállaljunk abban az esetben, ha minden követelménynek eleget tudunk tenni és így jogosultságot is szerezhetünk az amerikai állampolgárságra.

A nem bevándorló vízum egy ideiglenes tartózkodást takar és lehetőséget biztosít a munkavállalásra, esetleg egy hosszabb látogatásra vagy tanulásra. Ezek a vízumok megújíthatók, de nem biztosítanak állandó tartózkodási lehetőséget.

Hogyan néz ki a bevándorlási folyamat?

A bevándorlási folyamat többlépcsős és mindig a kérelmezett vízum formája szerint zajlik. Első lépésben a vízum típusát kell kiválasztanunk. Ezután következhet a követelmények teljesítése, majd a kérelem költségeinek megfizetése. Be kell nyújtani a kérelmet, majd várni annak eredményére és ha pozitív a végkifejlet, akkor kezdhetjük el megszervezni a kiköltözésünket.

Mi az a családi alapú zöldkártya?

Ez egy olyan vízumtípus, amely lehetővé teszi, hogy ha van egy amerikai állampolgársággal rendelkező családtagunk, akkor törvényes és állandó lakhellyel rendelkezhessen az egész család az Egyesült Államokban. A lényeg, hogy legyen egy családtag, aki szponzorálja a család bevándorlását. Sajnos csak korlátozott számban engedélyezik ezt a típusú bevándorlást, ezért nem minden esetben járhat pozitív végkifejlettel.

A következő vízumtípusok közül választhatunk:

IR-1 – amerikai állampolgár házastársa
IR-2 – amerikai állampolgár 21 év alatti, nem házas gyermeke
IR-3 – amerikai állampolgár által külföldön örökbefogadott árva gyermek
IR-4 – árva gyermek, akit amerikai állampolgár fogad örökbe az Egyesült Államokban
IR-5 – amerikai állampolgár 21. életévét betöltött szülője

Munkavállalás szempontjából milyen zöldkártya lehetőségeink vannak?

Ha munkavállalás a cél, akkor tartósan az Egyesült Államok területén tartózkodhatunk és élhetünk. Ha szerencsénk van és olyan a szakmával rendelkezünk, ami igen keresett az Egyesült Államokban, akkor nagyon gyorsan vízumhoz juthatunk. Ilyen lehet egy mérnök, egy tudós, esetleg egy egészségügyi szakember, orvos. Az igénylés előtt már konkrét állásajánlattal kell rendelkeznünk az amerikai munkáltatótól. Ezekben az esetekben a munkáltatót is bevonják a folyamatba, aki biztosítja azt, hogy nincsen olyan amerikai munkavállaló, aki az adott pozíciót be tudná helyettünk tölteni. A munkavállaláson alapuló zöldkártyák tekintetében egyedi jogosultságok és kérelmezési eljárások léteznek. Ennek a zöldkártyának a megszerzése vonzó lehetőség lehet az állandó tartózkodás elérésére.

Mi az a Diversity Lottery zöldkártya?

Ennek a zöld kártyának a megszerzése csupán a szerencsén múlik, hiszen véletlenszerűen választanak ki maximum 55 000 kérelmezőt. Ezt a kártyát azért hozták létre, hogy a sokszínűséget erősítsék az Egyesült Államokban. Olyan országból kell érkezniük a kérelmezőknek, ahonnan alacsony a bevándorlási arány, ezen felül a következő feltételeknek kell megfelelni: rendelkezzen érettségi bizonyítvánnyal, vagy azzal egyenértékű végzettséggel. Legyen 2 éves munkatapasztalata és át kell esni egy háttérellenőrzésen is.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás