Hogyan vállalhatunk munkát az Egyesült Államokban?

Mint szinte bárhol a világon, úgy az Egyesült Államokban is csak úgy tudunk munkát vállalni, ha rendelkezünk érvényes munkavállalási engedéllyel. A STEM-foglalkoztatáshoz kapcsolódóan többféle vízum is létezik. A vízum típus kiválasztásánál a tapasztalatot,a végzettséget és a születési helyet veszik figyelembe.

Ki jogosult a vízumra?

Léteznek olyan vízumok, amelyeket akkor lehet igénybe venni, ha már rendelkezünk egy konkrét állásajánlattal, így már csak a vízumra van szükségünk, hogy a munkát elvállalhassuk. Ebben az esetben a munkáltató fogja kérvényezni a vízum kiállítását. Egy bevándorlási ügyvéd nagy segítségére lehet mind a munkáltatónak, mind pedig az alkalmazottnak, hiszen ő pontosan tudja, hogy melyik vízumfajta felel majd meg az adott munkakörhöz. Néha eltekintenek attól, hogy konkrét állásajánlattal rendelkezzünk és úgy is kiadják a vízumot, de ez jellemzően a felsőfokú végzettségűeknél vagy azoknál fordulhat elő, akik nagyon fontos munkát végeznek. Ebben az esetben arra sincsen szükség, hogy a munkáltató intézze a vízumot.

Munkavállalói vízummal lehet állandó lakhelyünk?

Természetesen igen! Minden további nélkül lehet állandó lakhelyet létesíteni.

 

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Vízumot 3 foglalkoztatási kategóriában adhatnak ki

Az EB-1 az elsőbbségi munkavállalóknak szól. Az EB-2 a felsőfokú végzettségűeknek, illetve azoknak, akik kivételes képeségekkel rendelkeznek és a képzettsége segítségével az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. Az EB-3 az alapdiplomás szakemberek zöldkártyája, akiknek olyan szakma van a kezükben, amely hiányszakmának számít az Egyesült Államokban. Szakképzett és szakképzetlen munkaerő is megkaphatja ezt a vízumot.

Amennyiben megkaptuk valamelyik vízumot, akkor hogyan jutunk hozzá a zöldkártyához?

Egy státusz kiigazítási kérelmet kell benyújtani, amelynél bizonyos követelményeknek meg kell felelnünk. A Zöldkártya igénylésekor az Egyesült Államok területén kell tartózkodni. A kérelmet az Egyesült Államok konzulátusán is be lehet nyújtani, ha azért vagyunk távol, mert a jogszerű státuszunkat nem tudtuk fenntartani az Egyesült Államokban.

A munkavállalási engedélyt mennyi idő alatt kapjuk kézhez?

Azoknak, akik már eleve az Egyesült Államokban tartózkodnak általában csak egy munkavállalási engedély kérelmet szükséges benyújtaniuk. Ha amerikai állampolgár rokonaként igényeljük a vízumot, akkor a munkavállalási engedély és a zöldkártya kérelem együtt intézhető, mintegy kényelmi csomagként. Ebben az esetben azonban a munkavállalási engedélyt is akkor lehet csak kérelmezni, ha már a zöldkártya iránti kényelmi csomagra is jogosultak leszünk, hiszen a kettőt együtt lehet intézni. Munkavállalási engedély iránti kérelmet csak a kérelmező nyújthat be, a rokonok ezt nem tudják elintézni, hiszen nem jogosultak rá. Azok, akik DACA vagy TPS program keretein belül kérik a munkavállalói engedélyt szintén igénybe vehetik ezt a kényelmi csomagot. Mexikói és kanadai állampolgárok részére egyéb vízum fajták is léteznek és ezeket az Egyesült Államokba való belépéskor kell igényelni. Szintén egy külön kérelem típus vonatkozik az ausztrál állampolgárokra.

Mikor kezdhetjük meg a munkát?

Miután benyújtottuk a kérelmet utána akár 9 hónap is eltelhet addig, amíg megkapjuk a munkavállalásra az engedélyt. Sajnos egyre nagyobb a várakozási idő, de külön díj ellenében lehetőség van prémium szolgáltatás igénybevételére, amelynek segítségével a várakozási idő csökkenthető. A prémium szolgáltatás fejében akár 90 napon belül is hozzájuthatunk az engedélyhez. Az USCIS honlapján folyamatosan tájékoztatnak mindenkit, hogy jelenleg mennyi a várakozási idő.

További kérdéseid vannak?

Kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot! Felkeresünk a megadott elérhetőségeken, hogy minél előbb segíthessünk tisztázni a felmerülő kérdéseidet, és közösen elindíthassuk a munkavállalói vízum igénylésedet.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás