Mi a teendőnk, ha örököltünk a Floridában élő rokonunktól?

Minden család számára megterhelő lehet egy hagyatéki eljárás. Tetézi a bajt, ha nem Magyarországon, hanem például Floridában hagytak ránk örökségül például egy ingatlant. Az Egyesült Államokban lévő szabályok totálisan eltérőek a hazai szabályoktól.

Mik azok a nem hagyatéki vagyonelemek?

A hagyatéki eljáráson kívül esnek a nem hagyatéki vagyonelemek. Ez lehet több személy tulajdonába lévő ingatlan vagy olyan vagyonelem, amelyben kedvezményezettet jelöltek meg. Kedvezményezettet meg lehet jelölni bankszámlánál, életbiztosításnál vagy nyugdíjszámlánál is. Ide tartoznak a vagyonkezelői szerződésben rögzített vagyontárgyak is.

Mit tegyünk, ha birtokunkban van a végrendelet?

Ha tudomásunk van arról, hogy örökség vár ránk Floridában és rendelkezünk is a hivatalos végrendelettel, akkor azt a halál bekövetkezte után 10 napon belül be kell nyújtanunk a helyi körzeti bírósághoz. Hagyatéki eljárás során a bíró állapítja meg azt, hogy ez a végrendelet érvényes-e.

Milyen formái vannak a floridai hagyatéki eljárásnak?

Az automatikus hagyatéki eljárás akkor léphet életbe, ha az elhunyttól semmilyen ingatlanvagyont nem örököltünk, vagy ha a vagyon nem haladja meg a követelések összegét. Ezek a költségek lehetnek kórházi számlák vagy például temetési költségek. Ha az automatikus hagyatéki eljárás alá esik a vagyon, akkor az örökösök nem juthatnak hozzá a vagyonhoz. Az automatikus eljárás döntően a kisebb értékű örökségek kapcsán léphet életbe. Ha az elhunyt adósságot hagyott maga után, akkor a hitelezők 2 éven keresztül tarthatnak igényt az általuk meghatározott összegre. Ha ezt időben nem teszik meg, akkor a későbbiekben, azaz utólag a követelés már nem hajtható be. Mi örökösök elindíthatjuk az automatikus hagyatéki eljárást, ilyenkor végrehajtó vagy vagyonkezelő nem vesz részt az ügyintézési folyamatban. Ha a hagyaték kapcsán a bíróság úgy határoz, hogy megfelel a hagyaték a szabályoknak, akkor egy végzést fog azonnal kibocsátani.

A tradicionális hagyatéki eljárás során hivatalos hagyatéki eljárásra kerül sor. Ez általában akkor szükséges, ha az elhunyt több mint 75 000 dollár örökséget hagy maga után. Hagyatéki eljárásra akkor is sor kerül, ha az örökhagyó ingatlanokat hagy maga után, amelyeket természetesen értékesíteni kell, hogy örökösök hozzájussanak örökségükhöz. Mivel a hagyatéki eljárás akár megyénként is eltérő lehet, így érdemes ezt az eljárást egy jogot jól ismerő személy segítségével lefolytatni. A jogi támogatás miatt a Szabo Law Group-ot is fel lehet felkeresni, hiszen nagyon régóta foglalkoznak a floridai hagyatéki eljárások lebonyolításával. Az eljárásra minden esetben abban a megyében kerül sor, ahol az örökhagyó elhunyt, így talán bátran állíthatjuk, hogy nem is érdemes azzal foglalkozni, hogy az adott megye által elvárt jogszabályokat megismerjük. Ez valljuk be, rengeteg időt venne igénybe. Az eljárásról az örökösök minden esetben hivatalos tájékoztatást kapnak, így pontosan ez az a pillanat, amikor a jogi segítségnyújtás is megkezdődhet. A személyes képviselő kap felhatalmazást arra, hogy a hagyatéki eljárást rendezze. A személyes képviselő lesz az, aki végül rendezi az esetleges tartozásokat és a megmaradt vagyont igazságosan felosztja az örökösök között. A bíróságnak be kell nyújtania a záró elszámolást. Ha minden rendben lezajlott, akkor a hagyatéki eljárás végén a hagyaték lezárásáról kell benyújtani a hivatalos dokumentumot. Egy hagyatéki eljárás sok esetben akár 1 évig is eltarthat.

Láthatjuk, hogy nem is annyira egyszerű a floridai hagyatéki eljárás. Ha mi magunk vagyunk az örökösök akkor nagy valószínűséggel egy ilyen hagyatéki eljárást a helyszínen kellene lefolytatnunk, amelynek a költsége igen magasra is rúghat. Gondoljunk itt a szállás és a repülés költségeire, tehát a teljes ottlét finanszírozására. Ha ezt a Szabo Law-ra bízzuk, akkor egészen biztosan csak a legvégső esetben kell személyesen is megjelennünk a bíróságon, hiszen minden mást a karosszékünkből intézhetünk a jogi képviselőnk segítségével.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás