Első körben tisztáznunk kell, hogy mit jelent a hagyatéki jog. Ez egy jogi folyamat, amely az elhunyt személy hagyatékának kezelésével függ össze. A vagyont ebben az esetben felosztják a kedvezményezettek között és ekkor rendezik a hagyatékkal kapcsolatos esetleges adósságokat és megválaszolják a felmerülő kérdéseket is. Amennyiben valakit végrehajtónak neveztek meg vagy egy elhunyt hozzátartozó egyedüli örököse, akkor a teljes hagyatéki eljárás lebonyolítása is rá vár. A hagyatéki folyamat egy igen bonyolult eljárást takar még akkor is, ha minden szükséges papírral rendelkezünk. A szükséges dokumentumokat be kell nyújtani a bírósághoz és a vagyont is el kell osztani. Egy hagyatéki ügyvéd a teljes folyamat lebonyolításában segítséget nyújthat.

Milyen buktatói lehetnek annak, ha nem veszünk részt a hagyatéki eljárásban?

Ha elmulasztjuk a hagyatéki eljárást, akkor az számos következménnyel járhat ránk nézve. Elképzelhető, hogy az elhunyt ránk hagyott egy ingatlant, de azon jelzálogjog van vagy esetleg egyéb tartozások is maradtak utána. Ha senki sem kezdeményezi a hagyatéki eljárást, akkor a jelzálogjog megváltása után a fennmaradó vagyonnal nem rendelkezhetünk. Hagyatéki eljárást maguk a hitelezők is indíthatnak és ha nem kapcsolódunk be az eljárásba, akkor elképzelhető, hogy semmit sem fogunk örökölni.

Ki az a bizalmi vagyonkezelő?

A hagyatéki eljárás a legegyszerűbben egy bizalmi vagyonkezelő felkérésével valósítható meg. A kijelölt személy kezeli a vagyont és a megbízó halála után azt szétosztja a kedvezményezettek között. Erre a feladatra egy hagyatéki eljárásokkal foglalkozó ügyvédet is fel lehet kérni. A hagyatéki tervezés teljes folyamatában is részt vesz a szakember, így biztosak lehetünk abban, hogy vagyonunk kezelése jó kezekben lesz.

A meglévő vagyont el is lehet ajándékozni, ezzel a hagyatéki eljárás megkönnyíthető

Vannak egyéb stratégiák is arra vonatkozóan, hogy a hagyatéki eljárás ne legyen túl bonyolult. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy az örökhagyó még élete során a vagyontárgyait elajándékozza. Az okirat elkészítéséhez és az egyéb jogi dokumentumok elkészítéséhez egy hagyatéki eljárással foglalkozó ügyvédet lehet felkérni. A vagyontervezést ügyvédi segítséggel lehet a legkönnyebben kivitelezni, hiszen ő tisztában van azzal, hogy ennek a lépésnek milyen adóvonzatai lehetnek. Egy házaspár esetén, ha két tulajdonosa van a háznak, akkor az egyikük halála után, a megfelelő dokumentum meglétével automatikusan a házastársra szállhat rá a tulajdonjog. Ha befektetési vagy nyugdíj számlánk van, akkor a kedvezményezett kijelölésével szintén nem szükséges a hosszadalmas hagyatéki eljárással vesződni. Viszont ebben az esetben, ha a kedvezményezett hamarabb elhalálozik, akkor mindenképpen számolni kell a hagyatéki eljárással.

Milyen lehetőségei vannak a hagyatéki eljárásnak?

A hivatalos ügyintézés során a hagyatéki bíróságon keresztül történik a vagyon kezelése. A bíróság lesz a joghatóság. Ez az eljárás hosszabb időt vesz igénybe, mint az egyéb hagyatéki ügyintézések. Egy ügyvéd segíthet eldönteni, hogy a mi esetünkben vajon ez lesz-e a jó megoldás.

Az úgynevezett Summary, azaz egyszerűsített hagyatéki eljárás egy gyorsított változata az előzőekben említett eljárásnak. Célja, hogy gyorsan megoldódjon a hagyaték rendezése és az minden követelménynek megfeleljen. Ezt a módot csak akkor lehet alkalmazni, ha a hagyaték megfelel a minimális követelményeknek. A követelmények:
– a végrendelet megfelel a floridai törvények 733. paragrafusának,
– a vagyon nem haladja meg a 75 000 dollárt
– vagy az örökhagyó több mint 2 éve hunyt el.
Az egyszerűsített eljárás célja, hogy lerövidítse az eljárás időtartamát. Ha egy hagyatéki eljárás során kiderül, hogy a benyújtott dokumentumok megfelelnek a gyorsított ügyintézés minden feltételének, akkor automatikusan ebbe az eljárásba sorolják át.
Az adminisztráció nélküli vagyonkezelés a leggyorsabb módszer a vagyon elosztásának, de nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni. Csak olyan személyes vagyontárgyak esetén alkalmazható:
– amelyek megfelelnek a 732.402 szakasz rendelkezéseiben foglalt mentességnek,
-olyan nem mentesített személyes vagyontárgyak esetén, amelyek értéke nem haladja meg a temetési költségeket és az elhunyt betegségének utolsó 60 napjának orvosi és kórházi költségeit

Milyen törvényeket kell figyelembe venni?

Floridában a hagyatéki eljárást több törvény is szabályozza. Ezekben a törvényekben pontosan leírják, hogy miként kell egy hagyatéki eljárást lefolytatni. A törvények által leírt lépésekkel mindenképpen érdemes naprakész információkkal rendelkezni, ellenkező esetben akár több évet is igénybe vehet a teljes ügyintézés. Az úgynevezett Florida Statues, a Florida Probate Code és a bírósági szintű helyi szabályokat is ismerni kell. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy el tudjuk intézni a hagyatéki ügyintézést, akkor mindenképpen kérjünk jogi segítséget.

Mikor érdemes hagyatéki ügyvéd segítségét kérni?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű választ adni, hiszen vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem lesz szükség hagyatéki eljárásra, így ebben a helyzetben nem lesz szükség ügyvédi segítségre. Azonban, ha nem vagyunk abban biztosak, hogy szükséges-e a hagyatéki eljárás, akkor már ennek megállapítására is érdemes ügyvédi közreműködést kérni. Összességében a hagyaték mérete és összege, a kedvezményezettek száma és az esetleges viták lehetősége, valamint maga az ügyintézés döntheti el azt, hogy jobban járunk-e, ha segít egy ügyvéd a hivatalos ügyintézésben.
Csak tapasztalt ügyvédet érdemes választani, így, ha segíthetünk az ügyintézésben, akkor még ma vegye fel velünk a kapcsolatot.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás