A visszatérő rezidens vízum megszerzésének különös feltételei vannak, amellyel nem árt, ha tisztában vagyunk.

A visszatérő tartózkodási vízum

Az állandó lakosnak vagy az LPR-nek, a feltételes lakosoknak CR, akik 1 évnél hosszabb ideig tartózkodnak az USA területén kívül, esetleg a visszatérési engedély idején túlfutottak, mindenképpen egy új bevándorlási vízumra lesz szükségük, hogy újra lakóhelyet létesítsenek az USA területén és egyáltalán beléphessenek az USA területére.

Az ország vízumtörvénye rendelkezik pontosan arról, hogy milyen esetekben adhatnak ki vízumot. Az SB-1 bevándorló vízummal kapcsolatos kérvényt az amerikai konzulátuson vagy a nagykövetségen lehet kérvényezni. Ha visszatérő rezidens vagy bevándorlóvízumot igénylünk, akkor egy interjú is vár ránk. Az SB-1 esetében megállapítják a jogosultságot, de egy orvosi vizsgálaton is át kell esni. Az orvosi vizsgálattal és a vízumeljárással kapcsolatos díjakat, mindig a kérelmezőnek kell kifizetnie.

Mi a teendő akkor, ha az amerikai fegyveres erők tagjának vagy az amerikai kormány külföldön állomásozó civil alkalmazottjának vagyunk a házastársa vagy a gyermeke?

Ebben az esetben az I-551-es nyomtatványt kell kitölteni, erre megkaphatjuk az állandó lakcímkártya használatot, így ezzel már be lehet lépni az USA területére. Még abban az esetben is, ha az esetleg időközben lejárt. Ha nem mondtunk le az LPR státuszról, a házastársunk vagy a szülőnk már visszatért az USA-ba, akkor nem szükséges az SB-1 visszatérő tartózkodási engedély igénylése.

Mik a feltételei a visszatérő rezidens státusz megszerzésének?

A bevándorlási törvény szerint bizonyítani kell a tisztviselőnek, hogy

 • az USA-ból való távozáskor állandó lakosú státusszal rendelkeztünk,
 • azzal a szándékkal távoztunk, hogy visszatérünk és erről a szándékunkról egyáltalán nem mondtunk le
 • ha külföldi tartózkodás után térünk vissza, amely egy kicsit elhúzódott, akkor az olyan okok miatt következhetett be, amely nem állt az irányításunk alatt

Hogyan lehet kérelmezni a visszatérő tartózkodási vízumot?

Az előre megtervezett utazás előtt legalább három hónappal fel kell venni a kapcsolatot a legközelebb eső amerikai nagykövetséggel vagy esetleg konzulátussal, hiszen elegendő időt kell biztosítani számukra a vízum feldolgozásához. Az interjúval kapcsolatos információkat mindig az adott konzulátus vagy nagykövetség oldalán lehet elérni.

Milyen dokumentumok szükségesek az SB-1 igényléséhez?

 • magának a státusznak a megállapítására irányuló kérelem DS-117 nyomtatvány
 • állandó lakcímkártya I-551 nyomtatvány
 • ha van, akkor a visszatérési engedély

Igazolásként pedig a következő dokumentumok

 • az USA területén kívül eső utazások dátuma miatt a repülőjegy vagy például az útlevélben található bélyegző
 • különféle bizonylatok, amik a visszatérés szándékát igazolják. PL. családi és társadalmi kapcsolatok, adóbevallások stb.
 • bizonyítékok, amelyek azt igazolják, hogy rajtunk kívül álló okok miatt húzódott el az utazás, pl. orvosi akadályoztatásról a leletek, foglalkoztatás esetén az igazolás

Milyen díjakkal számolhatunk?

 • DS-117 nyomtatvány benyújtásának díja

SB-1 státusz jóváhagyása után a következő díjak:

 • DS-260 kérelem feldolgozásának a díja
 • az orvosi vizsgálatok, esetleg oltások díja

Vízumkérelem és dokumentáció

Az SB-1 feldolgozottságával kapcsolatban az USA nagykövetsége pontos utasításokkal lát el majd minket. Ezek az utasítások, kérések nagykövetségenként és konzulátusonként eltérhetnek, de mindenképpen tartalmazzák a következőket:

 • az interjú előtt az orvosi vizsgálatokra vonatkozó információkat, a védőoltások listáját,
 • az interjúval kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, az időpontot és azt, hogy milyen dokumentumokat kell majd magunkkal vinnünk (DS-260, eredeti útlevél, 2 db fénykép, a különféle egyéb személyes dokumentumok, amelyről szintén konkrét listát csatolnak.

Mi történik akkor, ha nem kerül jóváhagyásra a vízumkérelem?

Ha úgy ítélik meg, hogy nem felelünk meg a szükséges követelményeknek, akkor elképzelhető, hogy nem adják meg ezt a fajta vízumot és ugyan azt a vízumigénylést kell újra benyújtani, amellyel eredetileg is rendelkeztünk, bevándoroltunk az USA területére.

Érdemes még utazás előtt alaposan áttanulmányozni a visszatéréssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, hiszen így elkerülhető, hogy elveszítsük a már meglévő státuszunkat.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás