Minden, amit az ESTA kitöltésével kapcsolatban tudni érdemes

Az USA területére történő vízummentes beutazás egyik lényeges pontja az ESTA, azaz az Electronic System for Travel Authorization engedély megléte. Az igénylést a következő oldalon kezdeményezhetjük: https://esta.cbp.dhs.gov/. Az elektronikus engedély lehetővé teszi, hogy a VWP programban szereplő tagországok állampolgárai maximum 90 napra turisztikai célból belépjenek az Egyesül Államok területére.

Mire lesz szükségünk az igényléshez?

 • Elektronikus eszközre, amelynek segítségével kitöltjük az engedélykérelmet.
 • Érvényes biometrikus útlevélre.
 • A hitelkártyánkra vagy a bankkártyánkra, amely a kérelem díjának kifizetéséhez kell.

Milyen adatokat kérnek el tőlünk az igénylési folyamat során?

 • A személyes adatainkat (állampolgárság, az indulás és az érkezés dátuma, valamint a repülőgép társaság adataira lesz még szükség.
 • Az utazás adatait (mikor indul és érkezik a gépünk, melyik társaság, mi a járatunk száma).
 • Kapcsolattartási adatokat (telefonszám, esetleg email cím).
 • Egészségügyi előzményeinket.
 • Illetve fontos, hogy büntetlen előélettel rendelkezzünk.

Az igénylés menete a weboldalon

Először is el kell dönteni, hogy egyénnek vagy pedig csoportnak szeretnénk engedélyt kérni. A következő lépés egy nyilatkozat elfogadása lesz, amellyel egyet kell értenünk annak érdekében, hogy megkapjuk a beutazási engedélyt és tovább léphessünk a kitöltésben. A kérelmezési folyamatban való haladást felül egy sáv jelzi, így pontosan látható, hogy még hány lépés van hátra az engedélyeztetési eljárásból. Ezután következik a kérelmezővel kapcsolatos információk megadása: családi név, keresztnév, a nem, a születési dátum, a születési hely, az útlevél száma, annak érvényességi ideje, az útlevelet kiállító ország, állampolgárságunk. Általánosságban elmondható, hogy olyan adatokat fognak bekérni, amelyek amúgy is megtalálhatók az útlevelekben.

Majd fel kell töltenünk egy képet az útlevelünkről. Pár kérdés fog következni, mint például:

 • Bármely más országban rendelkezünk-e állampolgársággal?
 • Voltunk-e valaha más ország állampolgárai?

Következhet az email címünk megadása. Mindenképpen érvényes email címet adjunk meg, amit sűrűn ellenőrzünk, mert ide fogják majd elküldeni a fontos információkat. Első körben egy PIN számot küldenek, amit be kell majd írni a felületre is, hiszen ezzel tudjuk megerősíteni azt, hogy valóban a saját email címünket adtuk meg.

A következő képernyőn újabb kérdések következnek.

 • Más nevet használunk-e? (Ez akkor lehet fontos, ha például művésznevet is használunk).
 • Rendelkezünk-e más országtól is útlevéllel?

Majd a kontakt információk következnek, a lakhelyünk és a telefonszámunk. Telefonszámhoz szintén valós telefonszámot kell megadni.

A következő szekció a közösségi médiával kapcsolatos kérdéskörre épül, amelynek a megválaszolása opcionális. Itt lehet felsorolni a Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram oldalainkat. Rákérdeznek a GE tagságra, azaz, hogy tagjai vagyunk-e a CBP Global Programnak. A következőkben a szülők nevét kérik el. A foglalkoztatási információknál rákérdeznek, hogy van-e jelenlegi vagy korábbi foglalkoztatónk. Meg kell adni a cég nevét és címét. Az oldal alján a mentés és kilépés lehetősége is szerepel, így, ha éppen nincsen elegendő időnk a további kitöltésre, akkor később vissza is térhetünk.

A következő oldalon a sürgősségi esetekben értesíthető kontaktokat kell megadnunk. Családi név, keresztnév, email cím és cím, telefonszám. Ezután elkérik az USA területén lévő kontakt adatait is, végül meg kell adnunk, hogy pontosan hol fogunk tartózkodni az Egyesült Államok területén.

A következő rész a jogosultsági kérdésekkel fog foglalkozni. Itt egy csomó kérdést fognak feltenni, amelyekre vagy igennel, vagy nemmel kell válaszolni. Amennyiben bármelyik kérdésre igennel kell válaszolnunk, akkor nem fogjuk megkapni az engedélyt, elutasítják a kérelmünket.

Ezután át kell néznünk a kérelmünket, hogy mindent rendben kitöltöttünk-e és mindenhol az szerepel, amit mi is megadtunk, illetve minden egyes felületen kitöltöttük a nyilatkozatot.

Újra el fogják kérni az útlevél számunkat, az országot, a nevünket és a születési időnket. A „következő” gombra kattintva tulajdonképpen már el is készült a kérelmünk és már csak a fizetés lesz hátra, amelyet bankkártyával intézhetünk.

Mire figyeljünk?

Utazás előtt minimum 3 nappal, azaz 72 órával előbb be kell adni az igénylésünket. Amikor belépünk az Egyesült Államok területére, akkor az útlevél mellé automatikusan elkérik majd az ESTA engedélyt, ezért a gépből való kiszálláskor már készítsük elő. Amennyiben mindent rendben találnak be fognak minket engedni az országba.

Új szabályozás a magyar útlevéllel érkezők számára

 1. augusztusa óta új szabály van, azaz az ESTE engedély már csak 1 évig érvényes a régebbi 2 év helyett és csak egyszeri belépésre jogosít, nem többszöri beutazásra. Azok, akik csak tranzitállomásként használják az USA területét, minden új belépéskor újra meg kell igényelniük a belépési engedélyt. Ha már rendelkezünk előző engedéllyel, de azt nem használtuk fel, akkor a rendszer automatikusan törölni fogja a régebbit. Nem kell aggódnunk, hiszen a rendszer az országba való belépést követően azonnal küld egy értesítést, hogy az engedélyt törölték.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás