Jövő év január elsején az 1979-ben megkötött kettős adóztatást elkerülő nemzetközi egyezmény megszűnik az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között. Adózás szempontjából természetesen december 31-ig még lehet alkalmazni, de január elseje után már nem. Magánszemélyek, vállalkozások és cégek kerülhetnek nehéz helyzetbe. Erre érdemes időben felkészülni.

Mi volt az egyezmény lényege?

Az egyezmény fő célja az volt, hogy a jövedelmeket ne terheljék meg kétszeres adóval, azaz vagy Magyarországon, vagy az USA területén kelljen csak adózni.

Kit és hogyan fog ez érinteni?

Az amerikai vállalkozások szerencsésebb helyzetben vannak, hiszem a Magyarországról származó bevételeik után adóegyezmény nélkül sem fogja őket forrásadó terhelni. Azonban, ha egy magyarországi vállalkozásnak származik bevétele az Egyesült Államokból, akkor a forrásadó megfizetését nem kerülhetik el, amelynek általános mértéke 30%. Ez az adó a tőkejövedelmeket, szolgáltatási díjakat is érinti. Ráadásul nem csak maga az Egyesült Államok felé, hanem szövetségi szinten is felmerülhet adófizetési kötelezettség. Talán jó hír, hogy a forrásadó 90 százaléka beszámíthatóvá válik a magyar tao-ba, ám itt kitétel, hogy a beszámítás nem haladhatja meg az adott jövedelemre jutó átlagos adó összeget. Azaz mindösszesen 9 százalék vehető figyelembe a külföldön megfizetett adó mértékéből.

Nézzünk pár speciális esetet

Azok az amerikai vállalatok, amelyek Magyarországon ingatlanvagyonnal rendelkeznek semmi jóra nem számíthatnak, hiszen, ha értékesítik ezeket az ingatlanokat, akkor 9 százalékos adófizetési kötelezettségük keletkezik.

A telephelyekkel kapcsolatosan is kell pár változással számolni. Ha külföldi, amerikai vállalkozás hazánkban rendelkezik telephellyel, akkor szintén a társasági adó hatálya alá tartoznak, így, ha megszűnik az egyezmény, akkor a belföldi jogot kell alapul venni és adófizetési kötelezettség fogja terhelni. Mivel az egyezmény szerint a magánszemélyen keresztül indított szolgáltatásnyújtás nem minősülhet telephelynek, ezért a külföldi cégeknek társasági adófizetési kötelezettségük keletkezik.

Mi fog történni a magánszemélyekkel, szabadúszókkal?

Az USA-ból származó jövedelmek után itthon is adófizetési és adóbevallási kötelezettségük keletkezik a magánszemélyeknek. Ha évek óta az USA területén élnek, de itthonról származik bevételük, akkor is adót kell majd fizetniük. Mivel a magánszemély belföldi illetőségű, ezért az USA területén szerzett jövedelemre is kiterjed a magyarországi adófizetési kötelezettség.

Az egyezmény megszűnésével jó pár nyitott kérdés maradhat, ha a szabadúszó távmunkát vesszük alapul.

Az USA adószabályaival eddig nem nagyon kellett foglalkoznia senkinek, hiszen az egyezmény feketén-fehéren szabályozta ezt. Most azonban pontosan kellene tudni, hogy mikor és mennyi forrásadóval kell számolni.

Az adó mérséklésére, esetleges elhagyására talán van lehetőség, de ennek is alaposan utána kell járni. Ilyen lehet az a megoldás, amikor olyan országból történik meg a számlázás, amelynek van egyezménye az USA-val a kettős adóztatás tiltása kapcsán.

Egy másik lehetőség lehet az, amikor bevállalja a szabadúszó a 30 százalékos adófizetést, de ezzel együtt 30 százalékos áremelést hajt végre. Tekintve, hogy az elmúlt években valószínűleg igen sokan emeltek az áraikon, így ez nem biztos, hogy a legjobb megoldásnak kínálkozik.

Ha egyáltalán nem vagyunk biztosak magunkban, akkor forduljunk nemzetközi adószakértőhöz, aki hozzáértőbb a témában, hiszen a különféle adózási és jogi ügyek sokakat hátrányosan is érinthetek megfelelő tudás nélkül. Ha lehetséges, akkor olyan szakembert keressünk, aki nem csak az EU és a magyar adóztatásban jártas.

 

 

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás