Mit takar a vízum igénylés adminisztratív feldolgozása?

Adminisztratív feldolgozással a vízum igénylés során találkozhatunk. Az ügyet vizsgáló konzuli tisztviselő lefolytatja a vízum interjút. Ezután dönthet úgy, hogy megadja-e számunkra a vízumot vagy elutasítja. Elutasítás esetén következhet a vízum igénylés adminisztratív feldolgozása. Tehát a konzuli tisztviselő fogja eldönteni, hogy szükséges-e ezen a folyamaton végig mennünk. Elképzelhető, hogy további biztonsági átvilágításra is sor kerül, ha esetleg találnak néhány szabálytalanságot. A feldolgozás lényege az, hogy további információkra van szükségük ahhoz, hogy valóban jogosultak lehetünk-e a bevándorlási vízumra.

Miért lehet problémás ez a folyamat?

Erre a folyamatra semmilyen konkrét időintervallum nincsen, azaz nem lehet tudni, hogy az eljárás meddig fog tartani. Eltarthat néhány napig, de arra is volt már példa, hogy több hónapot is igénybe vett. Mivel ez bizonytalanságot szül, ezért nagy kihívást jelenthet minden kérelmezőnek.

Jellemzően kik számíthatnak erre a vízum igénylés során?

Általában bizonyos országok állampolgárait sújtják ezzel az eljárással. A Közel-Keleti országokból származók szinte a legtöbb esetben elakadhatnak és ügyükre igaz lesz, hogy a vízum igénylés adminisztratív feldolgozása lesz szükséges. Az is elképzelhető, hogy ha valaki ezen a területen szolgált a hadseregben, akkor szintén számolnia kell a folyamattal. Akkor is előfordulhat ilyen probléma, ha valakinek a neve megegyezik olyasvalakinek a nevével, akivel kapcsolatban büntetőjogi problémák merültek fel korábban.

Abban az esetben sem lehet elkerülni a folyamatot, ha a bevándorlási kérelmet benyújtó személynek eleve büntetett előélete van, esetleg a múltban már voltak bevándorlási problémái, mint például a tartózkodási idő túllépése. Ezek mind megnövelhetik annak a kockázatát, hogy adminisztratív feldolgozás alá vonják ügyünket.

Mi fog történni az eljárás során?

További biztonsági átvilágításra kerül sor. A konzuli képviselő értesítést küld, amelyben további dokumentumokat kérhet be. Ilyen kérés lehet, hogy mutassuk be a korábbi katonai szolgálatra vonatkozó hivatalos dokumentumokat. Ebben az esetben legtöbbször arra kíváncsiak, hogy mikor szolgált a kérelmező az adott hadseregben.

Fel lehet-e gyorsítani a vízum igénylés adminisztratív feldolgozási folyamatát?

Felgyorsítani sajnos nem lehet, de a konzulátuson időről-időre érdeklődhetünk, hogy hol tart az ügyünk, történt-e bármilyen frissítés, esetleg szükséges-e még valamit benyújtanunk. Nem érdemes azonban túl sűrűn a konzulátus nyakára járni, hiszen ezzel nem fogjuk segíteni a folyamatot.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás