A befektetői vízum interjú kérdései

Cikksorozotunk első részét ezen a linken éred el!

Mire fordítottuk a pénzt, mibe fektettük be?

A befektetői vízum ugyintézése során, ennél a kérdéskörnél biztosítékot keresnek arra vonatkozóan, hogy valóban pénzt kockáztattunk-e azért, hogy céget alapítsunk, tehát komolyan gondoljuk a vállalkozást. Fontos, hogy ez a pénz ne csak a bankszámlánkon legyen, hanem valóban olyan dolgokra fordítottuk, amelyek segítenek a vállalkozás elindításában, fellendítésében. Olyan dolgokra költöttük el, amelyre a cégnek szüksége van. Az is elképzelhető, hogy a tisztviselő el fogja kérni a számlákat, amelyek bizonyítják a kiadásainkat. Jó pontot jelent, ha azonnal meg tudjuk mondani, hogy a kérelem melyik oldalán szerepelnek ezek az adatok, mellékletek.

Honnan szereztük azt a pénzt, amelyet az üzletbe fektettünk be?

Az E2 vízumkövetelmény fontos része, hogy csak törvényes forrásból származó befektetési pénzeszközökkel alapíthatunk céget. A befekektetői vízum interjún pontosan el kell mondanunk, hogy miből származik a tőkénk. Ha ajándékba kaptuk egy részét, akkor azt be kell vallanunk és azt is, ha egy autót vagy egy ingatlant értékesítettünk és az ebből származó pénz tettük be cégbe. Az ajándékozást egy ajándékozási levéllel is igazolnunk kell, az értékesítést pedig szerződéssel. Itt sem árt, ha pontosan tudjuk, hogy a dokumentum csomag mely részén találhatók meg ezek a fontos iratok.

Működik-e már a cég, vagy mikor lesz működőképes?

Arra kíváncsiak, hogy pontosan mikortól fog ténylegesen működni a cég, mennyi még a tennivalónk indulásig, vajon közeli a kezdés időpontja vagy attól még nagyon messze vagyunk. Egy E2 vízuminterjú csak akkor lehet sikeres, ha olyan céget mutatunk be, ami már vagy nagyon közel áll a működéshez, azaz nincsen már más hátra, mint az interjú és a vízum megszerzése. Nem igazán előnyös, ha még most szaladgálunk az engedélyek után vagy éppen most készülünk megtekinteni a leendő irodánkat és még bérleti szerződésünk sincsen. Ebben az esetben úgy fogják megítélni, hogy még túl korai a vízum igénylése. Minden szükséges dolgot intézzünk el még az interjú előtt, hogy tényleg már csak a vízumra kelljen várni.

Van-e alkalmazottunk?

Amennyiben van alkalmazottunk, akkor pontosan meg kell mondanunk, hogy hány fővel indítjuk a céget. Természetesen ez még nem kulcsfontosságú a kérelem elbírálásához, de ha már van alkalmazottunk, akkor azt ne titkoljuk el, hiszen jó pontot jelenthet. Sokat segíthet, ha nem csak mi magunk vagyunk a vállalkozásban és például a testvéreink, hanem külsős alkalmazottak is vannak. Ezzel bizonyíthatjuk, hogy komolyan és nagyban gondolkodunk és nem csak tervként szerepel a cégalapítás az életünkben, esetleg konkrét elképzelésünk van arról, hogy a jövőben hány alkalmazottra lesz még szükségünk.

Mikorra tervezzük az érkezést az USA-ba és mennyi ideig szeretnénk ott maradni?

Erre a válaszra is fel kell készülnünk, hiszen a hosszútávú terveinkre kíváncsiak. Érdemes ezt a kérdést egy bevándorlási ügyvéddel is egyeztetni a személyes körülményeinkre tekintettel.

Megnéztünk pár kérdést a befektetési vízuminterjú kapcsán, de természetesen még számos egyéb kérdést is feltehetnek az interjú során. Ezeket a válaszokat érdemes memorizálni, de még mindig kaphatunk olyan kérdést amire esetleg nem készülünk fel. A lényeg, hogy a céggel kapcsolatos összes információval legyünk tisztában, hogy semmi se érjen bennünket váratlanul. Az előre összekészített és átadott csomag minden egyes oldalát ismerjük, azaz tudjuk, hogy mit hol találunk. Amennyiben ezeket az előkészületeket megtesszük, úgy valószínűleg nem nagyon fogunk mellé nyúlni. Azonban, ha mindenképpen biztosra szeretnénk menni, akkor kérjük bevándorlási ügyvéd segítségét, aki segíthet a felkészülésben.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás