Ezt a 10+1 gyakori hibát gyakran elkövethetik a vízum igénylése során, te ne tedd!

1. Nem minden esetben tarthat velünk a család

Sok esetben nem csak magunk, hanem szeretteink részére is szeretnénk vízumot igényelni. Az Egyesült Államokban szigorú korlátozásokat vezettek be, azzal kapcsolatban, hogy mely családtagok beutazását engedélyezik. A korlátozásokat mindig adott éven belül kell értelmezni. A kedvezményes belépési lehetőséggel csak a közvetlen családtagok élhetnek. Rokoni kategóriák alapján a következő esetekben lehet igénybe venni a kedvezményeket:

  • amerikai állampolgárok nőtlen vagy hajadon lányai és fiai
  • zöldkártyával rendelkező házastársa, kiskorú gyermekei és mostoha gyermekei, hajadon vagy nőtlen fiai és lányai
  • amerikai állampolgárok bármilyen korú házas gyermekei, valamint házastársuk és annak kiskorú gyermekei
  • amerikai állampolgárok testvérei és azok házastársai, valamint kiskorú gyermekei

Az Egyesült Államokban jelenleg kiemelten foglalkoznak a bevándorlás kapcsán azzal a lehetőséggel, hogy a legtöbb kategóriát megszüntessék. Ha ezzel kapcsolatban friss információt szeretnél kérni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az oldalon található űrlapon!

2.Új lakóhelyet keresünk valakinek, aki már az Egyesült Államok területén tartózkodik

Munkavállalási vagy oktatási vízummal az Egyesült Államok területén tartózkodó hozzátartozó részére lakóhelyet kereshetünk annak érdekében, hogy az országban maradhasson. Ebben az esetben egy státusz módosítási kérelmet kell benyújtani. Az eljárás során kiemelten figyelik annak a státuszát, aki benyújtja a kérelmet és azt is, hogy milyen módon lépett be az országba és jelenleg milyen típusú vízummal tartózkodik az országban. Érdemes ezt óvatosan kezelni, hiszen egy elhibázott kérelem akár kitoloncoláshoz is vezethet. Ha az adott családtag ellenőrzés nélkül lépett be az országba, akkor teljesen más ellenőrzési folyamat alá esik.

3. A kérelem nem megfelelő kitöltése a vízum igénylésekor

Kérelem benyújtásakor figyeljünk oda arra, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő kérelmet töltsük ki. A kérelmek igen egyediek és sok esetben speciális információkat is kérnek tőlünk vagy attól a személytől, akinek a vízumügyintézésében eljárunk. A teljes folyamat akkor válhat nagyon bonyolulttá, amikor több családtag vízumát próbáljuk egyszerre elintézni. A hosszas elbírálást és az elutasítást ki lehet azzal küszöbölni, hogy a jó kérelmet töltjük ki, mégpedig hibátlanul. Ha úgy érzed, hogy túlmutat rajtad ez a feladat, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és mindenben segítő kezet nyújtunk.

4. A fordítások hiánya

Amennyiben a hivatalos dokumentumokat nem angolul töltjük ki, akkor elengedhetetlen a hiteles fordítás megléte. Hiteles fordítás nélkül azonnali elutasítást kaphatunk. Nem szabad ebbe a hibába beleesni, hiszen ez akár 6 hónappal is hátráltathatja a vízumhoz való hozzáférést.

5. Óvakodjunk a csalóktól vízum ügyintézésekor

Ha úgy látjuk, hogy a felvázolt lehetőségek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor elképzelhető, hogy egy csalóval állunk szemben. Nagyon sok szélhámos szakosodott a vízumok ügyintézésére és pontosan azoknak próbálnak segítséget nyújtani, akik maguknak vagy szeretteiknek szeretnének vízumot igényelni. A csalók sajnos sok esetben sikerrel járnak és ilyenkor a bíróság sem tud segítséget nyújtani. A csalók elkerülése érdekében érdemes eleve ügyvédet fogadni, hiszen, ha utólag tesszük meg ezt, akkor az nagyon magas költségvonzattal járhat.

6. Hiányoznak az űrlapok

Általában egy zöldkártya igényléskor 7-8 nyomtatványt is ki kell tölteni. A nyomtatványok sok esetben akár 40 oldalt is felölelhetnek. Figyeljünk oda arra, hogy minden szükséges űrlapot kitöltsünk, mert ha egy is hiányzik, akkor a kérelmet elutasíthatják. Nem érdemes ezt a hibát elkövetni, hiszen ez akár éveket is jelenthet a zöldkártya ügyintézése kapcsán.

7. Bevándorlási státusz megváltoztatása

Abban az esetben, ha közeli hozzátartozónak szeretnénk állandó lakhatást intézni és ő ideiglenes vízummal rendelkezik, akkor nagyon résen kell lenni és oda kell figyelni a vízum érvényességére. Ha véletlenül lejár a vízum vagy esetleg időközben azt visszavonják, akkor az a kérelem elbírálásának kimenetelét nagyban befolyásolhatja. Fontos, hogy a vízum a teljes kérelmezési folyamat alatt érvényes legyen.

8. Nem megfelelő jövedelem leigazolása

Megfelelő jövedelmet kell leigazolnunk annak érdekében, hogy jogosultak legyünk a vízumra. Ha elégtelennek bizonyul a jövedelmünk, akkor egy vagy akár több támogatót is kell keresnünk. Ebben a helyzetben maguknak a támogatóknak kell megfelelő vagyont leigazolniuk annak érdekében, hogy a vízumot kiadják részünkre. Ez talán az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a kérelmeket elutasítják.

9. Az USCIC által elkövetett hibák miatt is elutasíthatják kérelmünket

Elképzelhető, hogy a kérelem benyújtásakor mi mindenben pontosan jártunk el, de az USCIC mégis hibázott és elutasítják a kérelmünket. Ha biztosak vagyunk abban, hogy mi semmilyen hibát nem vétettünk, akkor azonnal nyújtsunk be egy fellebbezést vagy kérjük az ügy újbóli megnyitását. Az USCIC által elkövetett hibák között sok esetben megtalálható a név elírása, a csekk elvesztése, esetleg téves információ rögzítése a rendszerben, vagy nem küldi ki a meghallgatásra vonatkozó értesítőt. A fellebbezéssel kapcsolatos munkát jobb egy hozzáértő ügyvédre bízni.

10. Félretájékoztatás vagy hazugság

A nyomtatványok kitöltése közben figyeljünk oda a helyesírási hibákra, hiszen, ha emiatt félreértelmezhetővé válik a kérelmünk, akkor azt hazugságként is vélelmezhetik. Szenteljünk kiemelt figyelmet a nevek és a címek pontos megadására. A foglalkoztatásunkkal és a bevándorlásunkkal kapcsolatos információkat ne hallgassuk el, mert amellett, hogy elutasíthatják a kérelmünket még ki is toloncolhatnak bennünket az Egyesült Államok területéről!

10+1 Ismerjük be, ha segítségre szorulunk

Bonyolult és sok esetben kusza lehet egy teljes bevándorlási folyamat lebonyolítása. Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk eligazodni ebben az útvesztőben, akkor mindenképpen kérjünk jogi segítséget. Láthatjuk, hogy sok esetben akár egy rossz információ miatt is, akár évekkel is elhúzódhat a bevándorlási kérelmünk jóváhagyása. Amennyiben egyezőek a céljaink, akkor minél előbb vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk a megfelelő státusz kiválasztásában és a teljes ügyintézési folyamat lebonyolításában.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás