Sorozatunk első részét ide kattintava találod meg.

Vajon az USCIS miért ragaszkodik az interjúkhoz?

Bizonyára sokan látták már a Zöld kártya című filmet és abban is látható volt, hogy a folyamat végén behívják az igénylőket egy interjúra a státuszkiigazítási folyamat részeként. Ezen a zöldkártya interjún különféle kérdéseket tesznek fel a házaspárnak, de csak akkor, ha az USA területén tartózkodnak. Ez már a teljes eljárás legutolsó fázisa, amely segíthet megállapítani az eljáró hatóságnak, hogy ez egy valódi házasság-e.

Milyen esetekben mellőzheti a zöldkártya interjút az USCIS?

Általában a mellőzésnek nincsen pontos miértje, hiszen az éppen aktuális kormányzat, a politika is befolyásolhatja. Lehet, hogy éppen az adott kormánynak ez nem prioritás, így mellőzhetik is azt.

Ha egy valódi és igaz házasságról van szó, ahol a pároknak nincsen semmi rejtegetni valójuk, rendelkeznek a megfelelő bizonyítóerejű dokumentumokkal, esetleg már a pár régebb óta él házasságban, vagy vannak gyerekek is, akkor azokat az eseteket zöldkártya interjú nélkül is elbírálják. Azonban, ha egy friss házasságról van szó, ahol gyerek sincsen és nincsen túl sok dokumentum, ott inkább lehet számolni az interjú lefolytatásával. A friss házasoknál az is gondot szokott okozni, hogy a vagyonuk még nem közös, hiszen erre idejük sem nagyon volt, ellentétben a régebb óta házasságban élőkkel.

Milyen dokumentumokkal lehet igazolni a házasságot?

Közös fényképekkel, közös bankszámlával, egy közösen megkötött bérleti szerződéssel, illetve egyéb, a közös életet igazoló dokumentumokkal. Lássuk be, hogy a friss házasok ezek közül nem mindegyikkel rendelkezhetnek.

Hogyan tudunk biztosra menni és bizonyítani, hogy megfelelhetünk a követelményeknek?

Fontos, hogy pontosan ismerjük a követelményeket, azt, hogy mit várnak el tőlünk, azaz ismerjük a jogainkat. Egy hozzáértő bevándorlási ügyvéd ebben nagyon sokat tud segíteni, annak érdekében, hogy az ügy gördülékenyen megoldódjon. A bevándorlási folyamat egy nagyon összetett dolog és nem szabad hibát elkövetni, mert akkor újra be kell majd nyújtani a kérelmet, de az előéletünk, azaz az első kérelem már látható lesz a rendszerben, ami nem vet jó fényt senkire.

Milyen kihívásokkal találhatjuk szembe magunkat?

Az első és a legfontosabb az idő, hiszen 6 hónaptól akár 1-2 évig is elhúzódhat a teljes folyamat, annak függvényében, amelyeket az előbb már említettünk. Az általános stressz végigkíséri ezt az időszakot, amíg a folyamat le nem zajlik és nem számíthatunk nyugalomra. Sok esetben a kapcsolatok is rámennek egy ilyen hosszú távú procedúrára főleg, ha a házastárs nem is tartózkodik az USA területén, így érdemes egy hozzáértő bevándorlási ügyvédet megkérni a teljes eljárás lefolytatására. Egy külföldön élő házastárs esetében számolni kell a nagykövetségen lefolytatott interjúra, ahol nem minden esetben számíthatunk gyors eljárásra.

Ahol az egyik fél állampolgár és a másik fél pedig már járt az USA területén, esetleg egy diákvízummal, ott számíthatunk-e gyorsabb eljárására?

Sajnos ezekben az esetekben szintén hátráltató tényező, hogy a házaspár tulajdonképpen nem él együtt, nem tud annyi bizonyítékot sem felmutatni, így az eljárásnál nem sok hasznát veszik annak, hogy már járt az USA területén. Nem igazán tudnak például felmutatni egy közös bankszámlát. Sok mindent könnyebb igazolni, ha a külföldi állampolgár már az USA-ban van.

A házasságon alapuló zöldkártyával kapcsolatban azonban gyakran kreatívnak kell lenni. Például a közös levelezések, email-ek, a párunknak utalt összegek, a Whatsapp beszélgetések. Ezek mind bizonyítékul szolgálhatnak, de erre éveken át kell készülni és mindent dokumentálni. A közösségi média platformokról is szerezhetünk bizonyítékokat egy képernyőfotóval, amelyen a dátumok is jól látszanak, vagy esetleg a postai úton történő levélváltásokkal. A családtagok is igazolhatják a kapcsolatot, akik tanúi voltak a teljes folyamatnak.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás