Mit takar a Certified B Corporation?

A Certified B Corporation egy olyan vállalat, amely önkéntes alapon működik és megfelel a társadalmi és környezeti elvárásoknak, követelményeknek. A meghatározott követelmények igen magasak, hiszen a vállalatok jobb megítélését is jelentik. Ezeket a szabványokat nagyon alaposan kidolgozzák, melyek vonatkoznak a vállalat irányítására, a munkavállalók foglalkoztatására, a közösségre, a környezetre, valamint az ügyfelekre is.

A tanúsítvány megszerzéséhez az adott vállalatnak egy szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie. A megszerzéshez egy átfogó értékelést kell készíteni, amely a vállalat valamennyi érdekelt félre gyakorolt hatásáról, a B Corp tanúsítás mögött álló nonprofit szervezetről is szól. A vállalat minden ellentmondásos tevékenységével kapcsolatban bejelentési kötelezettséggel tartozik és átláthatósági jelentést is kell készítenie, amelyet azután közzé is kell tennie.

A hagyományos vállalatokkal ellentétben – ahol a pénzügyi nyereség, illetve profit elérése a cél, – itt az üzleti erő a társadalmi és a környezeti problémák kezelésére irányul.

Mi a B Corp definíciója?

A B Corp még viszonylag újdonságként hat, bár az első vállalatok már 2007-ben megkapták ezt a tanúsítványt. A B Lab, a B Corps mögött álló nonprofit szervezet. Ezek a vállalatok olyan vállalkozások, amelyek megfelelnek az összes társadalmi és környezetvédelmi előírásnak, nyilvánosan átláthatók és jogi elszámoltathatóságuk is a legmagasabb követelményeknek felel meg és egyensúlyt teremtenek a nyereség és a cél között. A B Corps segít felgyorsítani a globális kultúraváltást, ezáltal újradefiniálja az üzleti siker fogalmát annak érdekében, hogy egy sokkal befogadóbb, átláthatóbb és fenntarthatóbb vállalati kultúrát és gazdaságot építsen. A B Corp tulajdonképpen olyan, mint a Fair Trade tanúsítás egy-egy termék esetében.

A B Corp vállalatoknak egy nagyon szigorú tanúsítási folyamaton kell végig menniük, ezáltal tudják javítani a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásukat. A B Corp nem csak egy vállalatot takar, hanem olyan vállalkozást, amely társadalmilag elkötelezettebb, mint sok más vállalkozás. Az üzleti tevékenységüket a jó érdekében végzik és elfogadják azt, hogy egy harmadik fél is ellenőrizze a vállalkozás működését és az eredményeiket is láthatóvá teszik bárki számára.

Mit takar a B Corp tanúsítás?

A B Corp tanúsítás egy harmadik fél által kiadott tanúsítás, amely értékeli egy vállalat összes érdekelt félre gyakorolt hatását. A B Corp vállalatok mindegyike elvégzi a B ImpactAssesment (BIA) felmérést, amely egy igen szigorú tanúsítási folyamat. A B Corpok abban is eltérnek más vállalatoktól, hogy a szervezet dokumentumait is megváltoztatják annak érdekében, hogy megőrizzék a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket. A B Corp vállalatoknál nem a részvényes az első, hanem az érdekelt felek.

Mi a különbség a részvényes és az érdekelt fél között?

A részvényesek részvényekkel rendelkeznek az adott vállalatban, azaz részesedésük van. Bárki lehet részvényes egy vállalatban, aki megvásárolja azt. Egyalkalmazott, egy vezető, vagy egy bármilyen másik közösség tagja. Bárki. A B Corp a részvényesek helyett azokra az érdekeltekre összpontosít, akiknek nem elsődleges céljuk a pénzszerzés, inkább a vállalatot támogatják abban, hogy elérje felelősségvállalási céljait. A B Corp elkötelezett amellett, hogy figyelembe veszi az összes érdekelt felet és az üzleti célja túlmutat a profitorientáltságon.

B Corp vagy Benefit Corporation közötti különbség

A B Corp a B Lab tanúsítványt a B hatásvizsgálaton elért legalább 80 ponttal szerzi meg. A Benefit Corporation ezzel szemben egy jogilag elismert forma. Hasonló a C, vagy S Corporationhoz. A lényeges különbség, hogy a B Corp az összes érdekelt felet figyelembe veszi. Egy vállalat vagy B Corp vagy Benefit Corporation. A Benefit Corporation csak a jótékonysági struktúrát használja, de nem ment át a tanúsítási folyamaton.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás