Ismerkedjünk meg a különféle bevándorlási státuszokkal és a hozzájuk tartozó jogokkal!

Ma azt a négy bevándorló státuszkategóriát fogjuk ismertetni, amellyel az Egyesült Államok területén tartózkodhatunk. A 4 kategória teljesen eltérő, így fontos, hogy minden részletével tisztában legyünk. Legfontosabb célunk, hogy segítsük ügyfeleinket abban, hogy a megálmodott jövőjüket valóban megélhessék és az Egyesült Államokat állandó otthonuknak tekinthessék. Mielőtt bárki bevándorlási státuszért folyamodna fontos megismerni a különféle státuszokat. Ha nem vagy tisztában a lehetséges státuszoddal, akkor mi szívesen kiderítjük és végig visszük a teljes bevándorlási procedúrát. A bevándorlásnak 4 státusza ismert: állampolgárok, feltételes tartózkodási engedéllyel rendelkezők, nem bevándorlók, okmány nélküliek.

Most nézzük meg egyesével, hogy melyik bevándorlási státusz pontosan mit is takar.

1. Az USA állampolgára

Az USA állampolgára az, aki az Egyesült Államokban született, vagy három, illetve öt éve állandó lakosként való tartózkodás után honosították.

Az állampolgárokat nem lehet kitoloncolni csak abban az esetben, ha az állampolgárságot csalással szerezték meg. Egy amerikai állampolgár szponzora/támogatója lehet házastársának, gyermekének, szüleinek és testvérének.

Az állampolgároknak két típusát különböztetik meg:

  • állandó lakosok és
  • feltételes lakosok.

1. Az állandó lakosok vagy zöldkártyával rendelkezők jogosultak arra, hogy állandó jelleggel az Egyesült Államokban éljenek és dolgozzanak. Állandó lakhellyel rendelkező állampolgárrá lehet válni házastársi petíció, munkavállalás, menedékjog vagy néhány korlátozott kategóriában önálló petíció benyújtása útján. Korlátozott kategória lehet például az, ha családon belüli erőszak vagy bűncselekmény áldozatai vagyunk.

 

2. A feltételes tartózkodási engedéllyel rendelkezők

Azok, akik a zöldkártya megszerzésekor kevesebb mint két éve már házasok voltak. A feltételes tartózkodás feltétele, hogy házasok legyünk és együtt is éljünk a házastársunkkal abban a pillanatban, amikor az állandó zöldkártya iránti kérelmet benyújtjuk. Ha nem így teszünk, akkor a kitoloncolással kell szembenéznünk. Ha elváltunk, vagy már nem élünk együtt a házastársunkkal, akkor a helyzetünk bizony igen bonyolulttá válhat. Ebben az esetben kérjük azonnal bevándorlási ügyvéd segítségét.

A lakosok állandó jelleggel élhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Államokban, kivételt képez az, ha súlyos bűncselekményt követtek el, vagy megsértették a bevándorlási törvényeket. A feltételes tartózkodási hellyel rendelkezők kérvényezhetik házastársuk vagy gyermekük honosítását, és a kategóriától függően három vagy öt éven belül kérvényezhetik a honosítást is. Az állampolgárság azonban nagyon sok ok miatt meg is tagadható, így, ha letartóztatás alatt állunk, vagy nem fizetjük a gyermek után járó tartásdíjat vagy elmulasztottuk befizetni az adónkat.

3. A nem bevándorlók

Olyan személyek, akik legálisan, de csak ideiglenes alapon tartózkodnak az Egyesült Államokban. Ide tartoznak a diákok, (például az F1-es diákok), a turisták (pl. B1 vagy B2), üzleti és szabadidős turisták, valamint azok, akik ideiglenes státuszt kaptak (például DPS vagy DACA), de csak addig, amíg ez a státusz fennáll. Az, hogy ezzel a státusszal mit tehetünk meg és mit nem, az teljes mértékben a tényleges vízumtól és a státusztól függ. Amikor a státusz lejár vagy megtagadják annak megújítását, akkor a nem bevándorlók hivatalos okmány nélkül maradnak.

4. Okmányok nélkül

Az Egyesült Államokban engedély nélkül tartózkodó személyeknek nincsen engedélyük arra, hogy az Egyesült Államokban éljenek vagy dolgozzanak. Nem jutnak állami juttatásokhoz, és nem kaphatnak jogosítványt sem. Folyamatosan fennáll a kitoloncolás veszélye. Az okmány nélküliség oka lehet az, ha lejár a vízumunk vagy esetleg ellenőrzés nélkül léptünk be az USA területére.

Nagyon fontos megismerni ezeket a kategóriákat még azelőtt, hogy elindítanánk a bevándorlás ügyintézését. Ha minden fontos tényt közlünk a bevándorlási ügyvédünkkel, akkor sokkal nagyobb eséllyel járhatunk sikerrel, illetve arra is nagyobb lesz az esély, hogy a számunkra legkedvezőbb lehetőséget biztosítsák arra, hogy belépjünk az USA területére. Megfelelő időbeosztással és egy stratégia felállításával elkerülhetők a késedelmek és az elutasítások is.

Amennyiben egyezőek a céljaink, akkor minél előbb vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk a megfelelő státusz kiválasztásában és a teljes ügyintézési folyamat lebonyolításában.

 

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás