Cikkünk most különösen azokhoz szól, akik a befektetői vízumot szeretnének szerezni, de nem tudják, hogy melyik típust választhatják, melyik lenne megfelelő számukra. Hoztunk néhány fontos információt, amik segítenek ennek tisztázásában.

Mind a kettő vízum típus befektetési alapú vízumlehetőség, de néhány alapvető különbséggel fontos foglalkozni. Pár kérdést fel kell tenni magunknak, amely majd segít abban, hogy meghatározzuk melyik opció lehet a megfelelő.

Az első kérdés, hogy ki kell derítenünk jogosultak vagyunk-e állampolgárságunk szerint az E2 vízumra?

Az E2 vízum az USA-val kötött szerződésen alapul, és ahhoz, hogy jogosultak legyünk az E2 vízumra, olyan ország állampolgárának kell lenni, amelyiknek van élő E2 szerződése az USA-val. Számos ország rendelkezik E2 szerződéssel, mint például Kanada, az Egyesült Királyság és más számos európai ország. Ugyanakkor vannak olyan országok is, amelyek nem rendelkeznek ezzel a megállapodással. Ilyen például Oroszország vagy Brazília is. Tehát az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy alapvetően állampolgárságunk szerint jogosultak lehetünk-e az E2 vízumra.

Ha nincsen meg az országok közötti megállapodás, akkor teljesen egyértelmű, hogy az E2 vízumot nem lehet választani. Azonban ez nem jelenti azt, hogy soha nem kaphatunk E2 vízumot. Amennyiben éppen egy olyan országban kívánjuk megszerezni az állampolgárságot, amely rendelkezik ezzel a szerződéssel, akkor ezt érdemes egy bevándorlási ügyvéddel is egyeztetni, hiszen az E2 vízum kérelem elképzelhető, hogy megszerezhető.

A második kérdés, hogy mekkora tőkéhez, pénzhez lehet majd hozzáférni az egyes befektetési vízum típusok esetében például az E2 és az EB5 befektetői vízum esetén?

Ez azért fontos, mert az E2 vízum és az EB5 vízum nagyon eltérő befektetési követelményekkel rendelkezik. Az E2 vízumnál nincsen meghatározott összeg, amely a befektetést megköveteli és enélkül is jóváhagyják a vízumkérelmet. Azonban a rendeletek előírják, hogy magának a beruházásnak jelentősnek kell majd lennie. Különféle meghatározások vonatkoznak arra, hogy mely beruházás bizonyulhat jelentősnek. Ennek mindenképpen érdemes utána nézni. Sok esetben egy 100 000 dollár vagy néha még ennél is kevesebb összegű befektetés is megfelel az E2 vízumra való jogosultsághoz.

Az EB5-nek azonban már van egy meghatározott minimális befektetési összege, amely szükséges ahhoz, hogy valaki jogosult legyen erre a vízumra, és ez a befektetési összeg jelenleg 800 000 dollár és 1 500 000 dollár között mozog. Azok a vállalkozások, amelyeknek a székhelye egy úgynevezett célzott foglalkoztatási területen van, azaz TEA területen fekszik, jogosultak lehetnek a legalacsonyabb beruházási összegre, azaz a 800 000 dollárra. Azonban, ha a vállalkozás nem egy célzott foglalkoztatási területen belül végzi üzleti tevékenységét, akkor a másik minimumot, azaz 150 000 dollárt kell majd megfizetnie. Ezek a kérdések nagyon fontosak, amikor azt mérlegeljük, hogy az E2 vagy az EB5 vízum lehet számunkra megfelelő.

Cikkünket folytatjuk!

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás