A honosítás és minden, amit az amerikai állampolgárrá válásról tudni érdemes

Az amerikai állampolgárság folyamata igen bonyolult, hiszen ez segíthet hozzá ahhoz, hogy amerikai állampolgárokká váljunk. Ez tulajdonképpen egy olyan folyamatot takar, amelynek a végén amerikai állampolgári esküt teszünk. Sokan úgy gondolják, hogy ha már rendelkeznek zöld kártyával, akkor mért kellene a honosítással foglalkozniuk? Milyen előnyük származhat abból, ha amerikai állampolgárok lesznek? Cikksorozatunkból ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Milyen előnyei vannak a honosításnak, az állampolgárrá válásnak?

Az amerikai állampolgároknak jogukban áll szavazni és ezáltal sokkal jobban kötődnek az országhoz is. Polgári kötelességeket teljesíthetnek és részt vehetnek a folyamatokban. Nagyobb mozgásteret kapnak és ez a státusz segíthet a családtagok állampolgári kérelmezésében is.

Ezzel szemben az állandó lakosoknak kicsit korlátozottabbak a lehetőségeik. Szabadon utazhatnak, de a zöld kártyájukat 10 évente meg kell újítaniuk. Állampolgárként a zöld kártya megújításával nem kell foglalkozni és még sok más dolgot is ki lehet küszöbölni.

Az amerikai állampolgárok petíciót nyújthatnak be családtagjaik, azaz gyermekeik, szüleik számára és ez igen nagy rugalmasságot jelent, hiszen lehetővé teszi, hogy az USA területén egyszerűen újra egyesüljön a család. Azok a gyerekek, akik állandó lakhellyel rendelkeznek az USA területén és szüleik megkapják az állampolgárságot, ők is jogszerűen amerikai állampolgárrá válnak.

Az állampolgárság egy sokkal biztosabb pozíció, mint ha csak zöldkártyával rendelkeznénk.

Zöldkártyásként bizonyos bűncselekmények miatt kitoloncolási eljárást indíthatnak ellenünk. Utazásoknál sem a legideálisabb, hiszen hosszabb távollét esetén el is veszíthetjük a zöldkártyánkat. Állampolgároknál nincsen ilyen megkötés, hiszen szabadon jöhetnek-mehetnek.

Ez csak egy pár példa volt, hogy kicsit jobban lássuk a lényegi különbséget az állandó lakos és az állampolgári státusz között.

Az amerikai állampolgárrá válás folyamata

A folyamat az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatához (USCIS) benyújtott N-400-as kérelemmel kezdődik. Ez egy igen hosszú kérelem, de fontos minden pontot kitölteni.

A benyújtás után kapunk egy időpontot a biometrikus vizsgálatra, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlünk és a bevándorlási hivatal ellenőrzi a hátterünket. Ezután a bevándorlási interjú következik, és ha itt mindent rendben találtak, akkor a kérelmünket jóvá hagyják. Az interjút az ünnepélyes eskütételi ceremónia követi, amelynek időpontjáról előzetes tájékoztatást küldenek.

Mi az a biometrikus vizsgálat?

A biometrikus vizsgálat során ujjlenyomatot vesznek, amelyet a hátterünk ellenőrzésére fognak felhasználni. Megbizonyosodnak arról, hogy a zöldkártya megszerzése óta eltelt időszakban nem követtünk-e el valamilyen bűncselekményt, nem rendelkezünk büntetett előélettel.

Hogyan zajlik a honosítási interjú?

A biometrikus vizsgálat után a honosítási interjú következik. Ez alapvetően 3 részből áll. Az első rész amikor a bevándorlási képviselő áttekinti a kérelmünket. A teljes kérvényen végig fog menni és különféle kérdéseket tesz majd fel. Minden olyan kérdésnél meg fog állni, ahol úgy érzi, hogy bővebb információra van szüksége.

A második rész az angol nyelvismereti teszt. Persze vannak kivételek, amikor ez a lépés elhagyható (erről bővebben ide kattintva olvashatsz), de mi most az alapesetet tárgyaljuk. Alapvetően beszélgetni fognak velünk, így mérik fel az angol nyelvtudásunkat. A találkozón a beszélgetés mellett egy rövid olvasási és egy írási tesztet is végeznek. 3-3 mondatból egyet kell majd helyesen leírni és felolvasni, így bizonyíthatjuk angol olvasási és írási képességeinket is. Általában állampolgári és történelmi témákra fognak összpontosítani a teszt során.

A harmadik rész az állampolgári ismeretek vizsga, amikor különféle kérdéseket tesznek fel, amelyekre helyes választ kell adnunk annak érdekében, hogy sikeres legyen a vizsgánk. Összesen 100 kérdésből 10 kérdést fognak feltenni és ebből hat helyes választ kell adnunk. Amennyiben a 10 kérdésből az első 6 kérdésre helyes választ adunk, akkor véget is ért az állampolgári ismeretek vizsga.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás