Az I-130-as kérelmezési folyamat sok esetben elhúzódhat. Mi állhat ennek a hátterében?

Sokan nem értik, hogy miért tart ilyen hosszú ideig az I-130-as kérelem elfogadása. Hoztunk 3 olyan okot, ami miatt elhúzódhat ügyünk, vagy egészen egyszerűen csak sokkal lassabban halad, mint kellene.

Mit takar a családalapú bevándorlási eljárás?

Ez egy olyan kérelem, amelyet egy amerikai állampolgár házastársa, testvére vagy gyermekei nyújthat be. Amennyiben a kérelmezőt rokoni szálak fűzik egy amerikai állampolgárhoz, akkor az egész ügy sokkal gyorsabban tud haladni. Közvetlen hozzátartozónak számít a szülő, a házastárs, valamint az amerikai állampolgár 21 év alatti gyermeke, akik még nem házasok. Még akkor is sokkal gyorsabban le lehet bonyolítani az eljárást, ha nem tartózkodunk az USA területén, de ebben az esetben ki kell várnunk amíg a nagykövetség behív bennünket az interjúra. A világ összes nagykövetsége elég gyorsan tud reagálni ezekre a kérelmekre, így a feldolgozási idő gyorsabb és interjúra is sokkal hamarabb be lehet jutni.

I-130-as kérelem elhúzódásának első oka

A családi vízumot minden évben a Kongresszus által meghatározott számban adják csak ki, így a kérelmezők számát korlátozzák. Az F-1 kategóriába esnek az amerikai állampolgárok felnőtt gyermekei, az F-2A kategóriába a házastársak és annak kiskorú gyerekei, F-2B kategóriába a felnőtt és egyedülálló gyerekek, F-3 kategóriába a felnőtt és házas gyerekek, valamint F-4 kategóriába a testvérek. Általában elmondható, hogy a házastársak és a kiskorú gyerekek kategóriánál kell a legkevesebbet várakozni, hiszen azokat körülbelül 1 év alatt elbírálják. A leghosszabb várakozási idővel a felnőtt és már házas gyerekeknek kell számolniuk. Tehát ez az első tipikus probléma, amikor családi alapú vízum igénylésére kerül sor.

I-130-as kérelem elhúzódásának második oka

Elképzelhető, hogy benyújtottuk a kérelmet, de valami apró hibát vétettünk, például nem írtuk alá a kérelmet. Ekkor egy úgynevezett RFE folyamat veszi kezdetét, ami a bizonyítékkérés folyamata. Ez teljesen biztos, hogy lassítani fogja ügyünket. Figyeljünk oda, hogy a fontos dokumentumokkal rendelkezzünk, ami a születési anyakönyvi kivonat, a házassági anyakönyvi kivonat és válás esetén a határozat.

Az összes dokumentumnak kérni fogják a hiteles másolatát, így ezzel már érdemes jó előre felkészülni. Ezeket a dokumentumokat annak kell benyújtania, aki a vízumot igényli és nem a támogató családtagtól kérik. Ezekben az esetekben a Kormány meg akar bizonyosodni arról, hogy a kérelmező jogosult-e tényleg arra, hogy benyújtsa a kérelmet és van-e valódi kapcsolat a kérelmező és a támogató között.

I-130-as kérelem elhúzódásának harmadik oka

Elképzelhető, hogy közvetlenül az interjú után a Kormány elvégez egy háttérellenőrzést. Ezt az ellenőrzést elvégzik az interjú előtt is, de lehetséges, hogy történt valami az interjú során, ami kérdéseket vetett fel bennük. Ilyen esetekben dönthetnek úgy, hogy egy kicsit mélyebbre ásnak és alaposabban utána járnak a dolgoknak. Erre például akkor kerülhet sor, ha egy összetettebb ügyről van szó, egy válásról. Ekkor utána járnak, hogy valóban megtörtént-e a válás és további kutatásokat is végeznek, hogy megbizonyosodjanak a dokumentumok hitelességéről. Ez a háttérellenőrzési folyamat sok esetben 1 évnél tovább is tarthat, főleg, ha bevonják az ügybe a csalással foglalkozó egységet is.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket a problémákat elkerüljük?

Lehetőségünk van egy úgynevezett gyorsított kérelem benyújtására. A Kormány fogja eldönteni, hogy beveszi-e gyorsított eljárásban az ügyünket, amelyre konkrét kritérium rendszert is felállítottak. Ezeket a kritériumokat meg lehet tekinteni az USCIS honlapján. Egy másik lehetőség, hogy pert indítunk annak érdekében, hogy a Kormány tegye meg minél gyorsabban a következő lépést, ebben a képviselők tudnak segítséget nyújtani, ez az úgynevezett kongresszusi segítségnyújtás igénybevétele.

Amennyiben bárki úgy érzi, hogy nagyon lassan halad az ügye, akkor érdemes bevándorlási ügyvéd segítségét kérni, hiszen mi sokkal jobban rálátunk a problémákra és sok esetben teljesen tisztában vagyunk azzal is, hogy milyen módon lehet újra egyenesbe hozni az adott kérelmezési folyamatot.  Elutasítás esetén sem szabad feladni, hiszen egy jó ügyvéd mindenben tud segíteni és sok esetben a folyamat is visszafordítható.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás