Mi történik akkor, ha lejárt a vízumunk? Mit tehetünk?

Sokszor előfordul, hogy a külföldi állampolgárok túllépik a vízumban feltüntetett tartózkodási időt. Amennyiben ez megtörténik velünk, akkor a körülményektől függően az mindenképpen következményekkel, esetleg büntetéssel is járhat.

Mikor beszélhetünk vízumtúllépésről?

Ez a helyzet akkor áll fent, ha tovább maradunk az Egyesült Államokban, mint amit a vízumunk lehetővé tenne részünkre. Az I-94-es nyomtatványon minden esetben szerepel a vízum lejárati ideje, így ezt érdemes folyamatosan ellenőrizni.

Mit tegyünk, ha lejárt a vízumunk?

1. Fel kell venni a kapcsolatot egy bevándorlási ügyvéddel
2. Meg kell állapítani, hogy jogosultak vagyunk-e a mentességre
3. Törvényszerűen járjunk el minden esetben, jogkövető magatartást tanúsítsunk
4. Legyünk türelmesek

Természetesen semmi sem garantálja számunkra azt, hogy a vízumkésedelem miatt a kiszabott szankciókkal kapcsolatban enyhítést alkalmaznak, mégis bíznunk kell ebben.

Milyen következményekkel járhat a vízum túllépése?

– Időtartamtól függően 3 vagy akár 10 évre is kitilthatnak bennünket az Egyesült Államok területéről.
– További korlátozásokat vezethetnek be a meghosszabbítás, a státusz változtatás vagy a státusz meghosszabbítása kapcsán.
– A meglévő vízumunk érvényét veszti.
– Ha huzamosabb ideig tartózkodtunk az Egyesült Államok területén, akkor nem kaphatunk újra vízumot.

Mi az a 3 éves elévülési idő?

Ha az engedélyezett tartózkodás után 180 nappal vagy egy évnél rövidebb ideig maradunk az Államokban, de még a kitoloncolási eljárás előtt elhagyjuk az Egyesült Államok területét, akkor a távozás időpontjától számított 3 éven keresztül biztosan nem léphetünk be újra az USA területére.

Mit takar a 10 éves tilalom?

Ha az engedélyezett tartózkodás után még több mint 1 évet tartózkodunk az Egyesült Államok területén, valamint a kitoloncolás előtt elhagyjuk az Egyesült Államokat, akkor a távozás időpontjától kezdve 10 éven keresztül biztosan nem léphetünk be az USA-ba.

Mi a helyzet a meghosszabbítással?

Ha az engedélyezett időszak után az Egyesült Államok területén maradunk, akkor nincsen esélyünk meghosszabbíttatni a tartózkodásunkat és a státuszunkat sem tudjuk megváltoztatni egyéb státuszra. Viszont, ha időben cselekszünk és még a tartózkodási időszak lejárta előtt benyújtjuk az alábbiak közül bármelyiket:
– tartózkodás meghosszabbítását
– a státusz meghosszabbítását
– a státusz módosítását
– a státusz kiigazítását
akkor a jelenlegi státuszunkat mindaddig fenntarthatjuk, amíg a kérelmünkről nem születik döntés. Még abban az esetben is, ha az I-94-es nyomtatványon szereplő dátum már lejárt.

Mikor lesz érvénytelen a vízumunk?

A külföldi állampolgárok vízumát automatikusan érvénytelenítik még akkor is, ha csak egy nap telt el a lejárat időpontjától. A lejárt vízummal rendelkező külföldi állampolgárok csak akkor tartózkodhatnak az Egyesült Államok területén, ha az állampolgárság szerinti országban újra megszerzik a vízumot. Tehát vissza kell térni saját országunkba és új vízumot kell szerezni. A vízum megszerzését elintézhetjük egy harmadik országban is, amelyet a külügyminiszter jelölhet ki számunkra.

Milyen mentességet élvezhetnek a bevándorlók?

A 3, illetve 10 éves eltiltás alól mentességet élveznek azok, akik amerikai állampolgárok vagy házastársuk állandó amerikai lakos. Akiknek a gyermekük amerikai állampolgár azok ezzel a lehetőséggel nem élhetnek.

 

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás