A tanulmányi vízumok sokkal hosszabb tartózkodást tesznek lehetővé, mint az üzleti útra vagy üdülésre érkezők esetében. Üzleti utazás és üdülés esetén maximum 90 napot lehet az Egyesült Államokban tartózkodni. Ha tanulmányi céllal érkezünk az Egyesült Államokba, akkor akár évekre is megkaphatjuk a vízumot. Az F1 tulajdonképpen egy ideiglenes vízum, amely lehetővé teszi azt, hogy a hallgatók tanulmányaikat az USA területén folytassák. Jelenleg 1 000 000-nál is több diák tanul az Egyesült Államokban, így nagyon fontos, hogy a vízum kiváltásához jogi segítséget kérjünk vagy megfelelő utánajárással mi magunk készüljünk fel a folyamatra.

Mit kell tennünk még a vízum igénylése előtt?

Tévhit, hogy első körben a vízumigénylést kell benyújtani, hiszen először felvételizni kell és felvételt kell nyerni a kiszemelt iskolába. Az sem mindegy, hogy ez milyen iskola, hiszen csak olyan iskolákhoz lehet vízumot igényelni, amely rendelkezik a Student and Exchange Visitor Program, röviden a SEVP hitelesítéssel. Ezt követheti a SEVIS rendszerben való regisztrálás. Ekkor kapjuk meg az I-20-as nyomtatványt és ezzel indul el a beutazás folyamata. A beutazásért SEVIS díjat kell fizetni, amelyet szintén egy hivatalos nyomtatványon keresztül kell leigazolni. Láthatjuk, hogy nem egyszerű a vízum kiváltása, ezért mindig érdemes jogi segítséget kérni, hogy egy lépés se maradjon ki a folyamatból, hiszen az akár a vízumkérelem elutasítását is jelentheti.

Milyen előnyökkel jár a vízum?

A vízum segíthet a családok összetartásában is, hiszen a házastárs, valamint a gyermek is a szülővel tarthat, amíg Amerikában folytatja tanulmányait. Részükre külön vízumigénylést kell benyújtani. Ha nem vagyunk tisztában ezzel a folyamattal, akkor érdemes jogi segítséget kérni, hogy a teljes család vízumigénylése gond nélkül lebonyolításra kerüljön. Az iskolában töltött évek alatt a tanulók munkát is vállalhatnak és egészen addig dolgozhatnak, amíg erre az érvényes vízum lehetőséget biztosít. A diploma megszerzését követően lehetőség nyílik maximum 12 hónapon keresztül úgynevezett gyakorlati képzésen is részt venni, de ezután haladéktalanul el kell hagyni az Egyesült Államok területét.

Melyek a fontosabb lépések a vízumigénylés során?

Először az iskolákon keresztül be kell szerezni az I-20-as nyomtatványt, majd ki kell tölteni a DS-160 nyomtatványt. A vízum megszerzéséhez egy interjún kell részt venni és ehhez is szükséges pár dokumentumot beszerezni. A vízuminterjú után már csak az utazás előkészületeivel kell foglalkozni.

Fordulj hozzánk kérdéseddel! 

Mire érdemes még odafigyelni, ha az Egyesült Államokban kívánunk tanulni?

Az angol nyelv ismerete előfeltétele a vízumnak, hiszen meg kell felelni az adott USA oktatási intézmény által előírt angol nyelvtudási szintnek. Ha ezzel gondban vagyunk, akkor viszont be kell iratkozni olyan kurzusokra, amelyek lehetővé teszik azt, hogy angol nyelvtudásunk javuljon. Minden esetben elegendő anyagi fedezettel kell rendelkezni ahhoz, hogy a megélhetési költségeinket finanszírozzuk az Egyesült Államokban. Tehát ha több hónapra vagy akár több évre érkezünk, akkor érdemes már jó előre takarékoskodnunk. Az útlevélnek minimum a program befejezéséig érvényesnek kell lennie, így ezt ellenőrizzük le még utazás előtt. A diploma megszerzését követően rendelkezni kell Magyarországon állandó lakhellyel, ami biztosítja azt, hogy hazatérhessünk.

Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás