A munkáltató által támogatott zöldkártya megszerzésének folyamata 2. rész

  1. Perm kérelem benyújtása

A Perm kérelmet a Munkaügyi Minisztériumhoz nyújtják be, hogy engedélyezze a külföldi munkavállaló szponzorálását a pozícióra. Alapvetően ekkor már megtörtént a bérmeghatározás, elvégzésre került a toborzás és nem talált megfelelő amerikai munkavállalót a pozícióra az amerikai munkaadó.

Engedélyt kér a munkáltató a Munkaügyi Minisztériumtól, hogy külföldi munkavállalót alkalmazhasson a pozícióra, ezt pedig a Perm applikáció benyújtásával teheti meg. Amikor a kérelmet hitelesítették, akkor a következő lépés már a CIS-nél történik. Tehát az első három lépés kapcsán a Munkaügyi Minisztérium lesz az illetékes.  Ezt követően már csak az US CIS-el kell kapcsolatot tartani.

  1. I-140 nyomtatvány véglegesítése

A negyedik lépés az I-140-es nyomtatvány véglegesítése a US CIS-nél.  Az I-140-es formanyomtatványon be kell nyújtani a bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a külföldi munkavállaló, akinek a kérelmét benyújtja, megfelel a bérrel kapcsolatos követelményeknek és a Perm-kérelemben meghatározott követelményeknek, azaz rendelkezik a szükséges tapasztalattal és képzettségi szinttel. Tehát az I-140-es nyomtatványt ismét az UC CIS-nél nyújtják be.

  1. Státusz kiigazítás, konzuli feldolgozás

A következő lépés a státusz kiigazítása vagy a konzuli feldolgozás. A státusz kiigazítás vagy konzuli feldolgozás alapvetően az utolsó lépés a munkáltató által támogatott zöldkártya megszerzésének folyamatában. Az, hogy státusz kiigazításról vagy konzuli feldolgozásról lesz-e szó attól függ, hogy a munkavállaló éppen hol tartózkodik. Ha a külföldi munkavállaló fizikailag az Egyesült Államokban tartózkodik valamilyen érvényes státuszban – például H-1B vízummal, vagy esetleg diákvízummal vagy valami hasonlóval, – akkor a státuszkiigazítás lesz a megfelelő megoldás.

A státusz kiigazítás során a nem bevándorlási státuszból törvényes állandó lakos státuszba kerülhet. Amint a neve is mutatja, a státuszt nem bevándorló státuszból törvényes állandó lakos státuszra módosítják és ez a státusz kiigazításával történik. Ha az Egyesült Államokon kívül tartózkodik, akkor valószínűleg konzuli eljárásra kerül sor, amely során el kell mennie egy konzulátusra vagy egy nagykövetségre és itt fogják lefolytatni a vízuminterjút.

A vízuminterjú sikeres befejezését követően bevándorló vízumot kap, amelyet az útlevelébe is bepecsételnek. Ezzel a bevándorló vízummal léphet be az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államokba való beutazás után pedig jogszerű állandó lakos, zöldkártya-tulajdonos lesz. Még van pár dolog, amit fontos elmondani az ötödik lépéssel kapcsolatban.

Bizonyos helyzetekben először az I-140-es nyomtatványt kell benyújtania és jóvá kell hagyatni mielőtt az ötödik lépésre kerülne a sor, de bizonyos helyzetekben a negyedik és az ötödik lépés egyidejűleg is elvégezhető. Ahhoz, hogy a negyedik és az ötödik lépést egyidejűleg, egy időben tehesse meg, az I-140-es nyomtatvány benyújtásának időpontjában rendelkezni kell egy érvényes vízumszámmal.

Ezzel nagyon sok időt lehet megtakarítani. Más esetekben azonban először be kell nyújtania az I-140-es kérelmet, hogy jóváhagyják azt. A születési helytől és más hasonló tényezőktől függően előfordulhat, hogy várakozni kell majd a jóváhagyásra. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a külföldi munkavállaló szponzorálásának folyamata az Egyesült Államokban a zöldkártya megszerzéséhez nem csak egy egyszerű kérelmet takar, hanem annál egy sokkal komplexebb folyamatot jelent.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás