Az Állandó Munkaügyi igazolások tekintetében a Munkaügyi Minisztérium a kérelmezési folyamatokba új változásokat vezetett be. Mit tegyünk, ha cég által szponzoráltan érkezünk az Egyesült Államokba?

A munkáltatói támogatással kérvényezhető zöld-kártya eljárás rövid összefoglalója

A PERM, azaz az Állandó Munkaügyi igazolás iránti kérelem egy olyan lehetőség a zöldkártyával való belépésre, amelyek a külföldi munkavállalók szerezhetnek meg teljes munkaidős állásajánlattal, amelyet egy amerikai munkáltatótól szereznek meg. A kérelmet az ETA-9089-es nyomtatványon lehet benyújtani felülvizsgálatra, a Munkaügyi Minisztérium Munkaügyi Igazolások Hivatalához. Első körben a munkabérre vonatkozó kérelmet kell benyújtani. A munkakörről, a feladatokról, a tapasztalatról és a munkavégzés helyéről pontos információt a Foreign Labor Application Gateway, FLAG-on keresztül érhetünk el. A tervezett foglalkoztatás kérdésében pár hónap múlva válaszol a Minisztérium és megküldi a bérszámlát, ezzel is igazolva, hogy a külföldi munkavállalónak ezt az összeget mindenképpen meg kell kapnia.

A FLAG portálról bővebben

A benyújtási folyamatot 2023. május 15-én egységesítette a Minisztérium a FLAG portálon keresztül és ide töltik fel a bérezési kérelmeket is. A hagyományos online rendszeren már nem lehet benyújtani kérelmeket. Az új folyamatról jó, ha minden munkáltató és kérelmező is időben értesül.

Mit tartalmaz az ETA-9089 nyomtatvány, mit változtattak meg?

A bérszámfejtésben a 14. kérdésnél a munkáltatónak meg kell adnia, hogy jelenleg a foglalkoztatott területen hány alkalmazottja szerepel a bérlistán. Erre azért volt szükség, hogy a Minisztérium tisztába legyen a munkáltató munkaerőállományával. Erre a kérdésre azonban teljesen más választ kell adni abban az esetben, ha a munkavállaló különféle ügyfélhelyszínekre utazik.

A kettős képviselettel kapcsolatban a Minisztérium rákérdez arra, hogy alkalmaztak-e ügynököt vagy esetleg ügyvédet a munkavállaló képviselete kapcsán. Ezzel a kérdéssel a PERM-képviselet jellegét határozzák meg, így megfelelve a 20 CFR 656.12(b) pontnak. A bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvédek körében ez igen nagy zavart okoz, hiszen lehet, hogy a jogi munkája tartalmazza a munkavállaló és a munkáltató képviseletét is.

A munkáltatóknak meg kell jelölniük, hogy az üzleti telephely, a magánháztartás vagy a munkavállaló magánlakása-e a munkakörnyezet. Az ETA-9089 nyomtatványnak van egy nyugdíjas változata is, ahol a családi kapcsolatokról kérdeznek. Ez az új nyomtatványon már két kérdésként szerepel, a 16. és 17. Ennek valószínűsíthető célja az, hogy ellenőrizzék volt-e elfogultság a munkaerő felvétel közben.

Ha a munkaköri feladatok ellátásához idegen nyelvtudásra is szükség van, akkor egy további mellékletet is ki kell tölteni. Minden munkáltatónak meg kell indokolnia azt, hogy miért elengedhetetlen az idegen nyelv ismerete az adott munkakör esetében. Ha egy munkakör több szakma kombinációjából tevődik össze, akkor szintén tisztázni kell ezt a kérdést. Mindezt azért kérik be, mert az elmúlt időszakban számtalan kérdés merült fel ezekkel kapcsolatban. Azt előre nem lehet tudni, hogy emiatt várható-e több ellenőrzés, mindenesetre a kérdésre mindenképpen válaszolni kell.

A FLAG rendszerben érvényesülő bérmegállapítást mostantól összekapcsolják az új ETA-9089 nyomtatvánnyal és emiatt az ETA 9141 nyomtatványba a rendszer segítségével pár adat már automatikusan kitöltésre kerülhet.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás