Ha mi magunk szeretnénk Floridában befektetni, amely természetesen személyes jelenlétet is kíván, akkor E vízummal kell rendelkeznünk. Ezt a vízumot csak olyan országból lehet igénybe venni, amellyel az Egyesült Államoknak közös egyezménye van. Ne feledjük el azonban azt a tényt, hogy ez a vízum nem egyezik meg a bevándorlási vízummal. A kereskedői vízum megszerzéséhez nem árt, ha jogi segítséget is kérünk.

Pontosan mire használható fel a vízum?

Az E-2 kereskedői vízum azoknak nyújthat megoldást, akik akár családjukkal együtt is az Egyesült Államokban kívánnak élni és dolgozni, cserébe ezért pedig jelentős befektetést eszközölnek egy amerikai vállalkozásba. Az E-2 vízummal rendelkező külföldi befektető önálló vállalkozóként irányítja és fejleszti amerikai vállalkozását. Új vállalkozást is lehet alapítani, de egy már meglévő amerikai vállalkozást is át lehet venni, meg lehet vásárolni. A vízumot 3 hónap és 5 év közötti időintervallumban lehet felhasználni és igény esetén meg is lehet hosszabbítani, amely már határozatlan időre szólhat. Ha véglegesen az Egyesült Államokban szeretnénk letelepedni, akkor ahhoz bevándorlási státuszt kell később igényelni. Lényeges eleme a vízum elnyerésének, hogy jelentős befektetéssel kell rendelkeznünk. Nem csak maga a befektető léphet be ezzel a vízummal az Egyesült Államok területére, hanem olyan személy is, aki végrehajtó vagy felügyeleti szerepet tölt be a befektetésben, illetve speciális képessége elengedhetetlen ahhoz, hogy a befektetés hatékonyan tudjon működni.

Mekkora befektetés szükséges az E-2 kereskedői vízumhoz?

Törvényileg nincsen előírva, hogy mennyi a minimális befektetési összeg, de annak jelentősnek kell lennie. Konkrét összeget nem határoznak meg, de elmondható, hogy a minimális elvárás 100 000 dollár környékén van, de már akár 50 000 dolláros befektetés mellett is elképzelhető, hogy megadják a vízumot. A vízumnál vizsgálják azt is, hogy milyen a vállalkozás és az ipar jellege, hogyan alakulhat a tőkéhez való hozzáférés, hány százalékos a befektetés mértéke a teljes költséghez viszonyítva. Az USCIS egy úgynevezett invertált csúszó skálát használ annak érdekében, hogy megállapítsa egy beruházásról, hogy az jelentősnek mondható-e, illetve az összköltségével arányos-e. A vállalkozások nem egyformák, így minden esetben a vállalkozás értéke és a jellege fogja meghatározni a minimálisan elvárt összeget. Egy szálloda megvásárlása vagy egy gyártó vállalkozás elindítása teljesen más kalap alá esik, mintha üzleti tanácsadással vagy szoftverfejlesztéssel szeretnénk foglalkozni. Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora az indulási és a beszerzési költsége az adott vállalkozásnak.

Amennyiben az üzlet sikeresen megköttetett az államokban, úgy haza kell térnünk. 1 fő bevándorló mellett egy házastárs, illetve egy gyermek is E-2 vízumot kaphat. Ebben az esetben a gyermeknek 21 év alattinak kell lennie. A befektetővel utazó családtagok az I-765 formanyomtatványon keresztül tudják megigényelni a munkavállalási engedélyt, így ők is munkát tudnak vállalni. Gyerekekre nem vonatkozik ez a lehetőség. A vízumkérelem feldolgozása nem ingyenes, jelenleg 205 dollárt kell kifizetni érte, így, ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, akkor jobb, ha jogi segítséget kérünk. Egy apró hiba és a vízumkérelmet nagyon gyorsan elutasíthatják.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Milyen okmányokra lesz szükség az E-2 vízumhoz?

DS-160 nyomtatvány, amely a Külügyminisztérium weboldalán keresztül is elérhető. Itt a teljes folyamatot is el tudjuk olvasni, ha mégis úgy döntenénk, hogy magunk vágunk bele az igénylésbe, jogi segítség nélkül. DS-156E szerződés a vezetők és az alkalmazottak számára. Természetesen az utazáshoz elengedhetetlen az érvényes útlevél megléte, amelynek érvényessége 6 hónappal több, mint a tervezett tartózkodás ideje. Az igényléshez szükség lesz egy 5×5 centiméteres fényképre is, ezen felül a nagykövetség konzuli részlegén minden kérelmezőre vár egy személyes interjú. Be kell adni egy hiteles üzleti tervet, amely bizonyítja, hogy a kérelmező és a vele utazók eltartására megfelelő mennyiségű pénzt fog termelni a vállalkozás. A friss vállalkozást be kell jegyeztetni az Egyesült Államokban és egy banki átutalás igazolást is be kell mutatni.

Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás