Egy amerikai utazás vagy költözködés számos kérdést vet fel az utazással kapcsolatban. Nézzünk meg pár fontos információt, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk még egy amerikai utazás előtt.

Milyen repülőjáratok vannak Amerikába?

A világ összes tájáról érkező turisták körében talán a legnépszerűbb úticélnak számít Amerika. Az Egyesült Államok számtalan látnivalóval és szabadidős tevékenységgel várja az ideérkezőket, így nem is kell csodálkoznunk azon, hogy mennyire kelendőek a repülőjegyek. Az Egyesült Államokban több nemzetközi repülőtér is megtalálható, így érdemes azt kiválasztani, amely a legközelebb esik végső úticélunkhoz. A repülőtársaságok terén is széles a választék, hiszen a Delta Air Lines, a United Airlines, az American Airlines, de az Air France, a British Airways, sőt még a Lufthansa is indít járatokat ebbe az irányba.

Mennyi időt vesz igénybe a repülőút?

Az utazás pontos időtartama mindig a kiindulási ponttól függ. Ha Budapestről szeretnénk elrepülni például New Yorkba, akkor az körülbelül 8 órát fog igénybe venni. Ha innen tovább szeretnénk repülni a nyugati partra, akkor még további 6 órával kell számolnunk az utazási időt illetően.

Mit lehet felvinni a repülőre?

A repülőre annyi poggyász adhatunk fel és vihetünk fel az utastérbe, amelyre megváltottuk a jegyet. Ez járatonként és társaságonként is eltérhet, így alaposan nézzük meg, hogy milyen lehetőségeket kínálnak fel. A legtöbb esetben egy kézipoggyászt és egy feladandó poggyászt engedélyeznek. Turista osztályon gyakoriak az olyan jegyek is, ahol csak egy kézipoggyász szerepel az árban, de még vásárláskor lehetőséget kínálnak arra, hogy plusz költség fejébe feladhassuk nehezebb bőröndjeinket is. A kézipoggyászban maximum 100 milliliter folyadék vihető fel, amelyeket ráadásul műanyag zacskóban kell szállítani. A feladott poggyászban a tiltott tárgyakon kívül minden mást bepakolhatunk. Tilos a robbanószerkezet, a fegyver, valamint a különféle éles tárgyak feladása. Ha gyógyszereket szedünk, akkor csak annyit vihetünk fel amennyire az utazásunk alatt elengedhetetlenül szükségünk van. Az élelmiszerek terén is nagyon komoly tiltások vannak, így azokkal nem nagyon érdemes kísérletezni. Ha mégis szeretnénk felvinni élelmiszert, akkor feldolgozott élelmiszert felvihetünk, mint például a fűszerek, a cukorka és a csokoládé, ám itt is kivételt képez az alkoholos csokoládé. A húsfélék közül a legtöbbre tiltás van érvényben és teljesen mindegy, hogy konzervről vagy friss húsról beszélünk. A gyümölcsök és zöldségek is általában tiltólistán vannak és ezt nagyon komolyan is veszik. Ha mindenképpen be szeretnénk vinni bármit, akkor jobb, ha előzetes engedélyt kérünk rá, egyeztetünk.

Milyen ellenőrzésekre számíthatunk?

Minden utasnak át kell esnie a CBP, azaz a vám ellenőrzésen. Az ellenőrzés során rákérdeznek az utazási célra, a vízumra, az útlevélre. Ha a hivatalos iratok közül bármi is hiányzik, akkor biztosan nem tudunk belépni az Egyesült Államok területére. Esetenként arra is megkérhetnek bennünket, hogy a kézipoggyászunkat, valamint a feladott poggyászunkat is nyissuk ki ellenőrzés céljából.

Mennyi készpénzt tarthatunk magunknál?

Amikor belépünk az országba, akkor maximum 10 000 dollár lehet nálunk készpénz formájában. Természetesen a dollár mellett más valutát is be lehet vinni, de azt előzetesen be kell jelenteni a CBP-nek.

Bízunk benne, hogy ezekkel az információkkal is segíthettünk minden Amerikába utazónak.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás