Óriási lehetőség rejlik az O-1 vízumban, mégis keveset tudunk róla (1. rész)

Az O-1 vízum nem bevándorló vízum és a rendkívüli képességekkel rendelkező személyek számára nyújt lehetőséget, ha az USA területén szeretnének tartózkodni. Ide tartoznak a tudományok, az oktatás, a művészet, az üzleti élet és az atlétika terén tevékenykedők, akik már eddig is bizonyították rendkívüli adottságaikat és teljesítményüket.

Két fő kategóriája van

Az O-1A vízum alapvetően az üzleti élet, a tudományok, az atlétika, illetve az oktatás területén dolgozó személyek számára érhető el. Az O-1B már a mozgókép- illetve a televíziós iparban vagy a művészeti területen dolgozók számára nyitott. Mind a két vízum típus külön kritériumokkal rendelkezik, amelynek meg kell felelni, és sajnos ezzel nem sokan vannak tisztában.

+ 1 vízum lehetőség a háttérdolgozók, támogatók részére is

Az O-2 vízum lehetőséget biztosít arra, hogy például a táncművészek magukkal vigyék a háttértáncosaikat, az előadók pedig vihetik a sminkesüket és a fodrászukat, ez más vízum esetében nem nagyon érhető el.

O-3 vízum a családtagoknak

Az O-3 vízummal magunkkal vihetjük a házastársunkat, valamint a 21 év alatti gyerekeinket anélkül, hogy egy másik, sokkal bonyolultabb vízumot kelljen igényelnünk.

Pontosan milyen területeket érint ez a vízum, kik vehetik igénybe?

Ezt nem lehet pontosan meghatározni, hiszen már volt arra példa, hogy nem csak egy élsportoló, de egy pénzügyi menedzser, sőt egy értékesítési vezető is megkapta ezt a vízumot. Amennyiben olyan pozícióban vagyunk, amelyben meg tudjuk mutatni különleges képességeinket, tehetségünket, akkor érdemes egy próbát tenni erre a vízumtípusra. Egy tapasztalt bevándorlási ügyvéd mindenre megtalálja a megoldást. Ne zárjuk ki ezt a vízumot, ha egy étteremláncot üzemeltetünk, hiszen még így is van esély arra, hogy sikerrel járjunk. Egyáltalán nem szükséges, hogy Nobel-díjasok legyünk! Ha úgy érezzük, hogy tehetségesek vagyunk valamilyen területen, akkor bátran vágjunk bele az O-1 vízum igénylésébe.

A vízumigénylést vállalkozóként is be lehet nyújtani?

Természetesen igen, hiszen például a startup vállalkozások is igényelhetik az O-1A vízumot.

Az O-1 A vízum 8 kritériuma

  • Az első a nemzetközi díj elnyerése, ide tartozhatnak a különféle támogatásokért vagy beruházásokért kapott nemzeti díjak is.
  • Tagság egy egyesületben, amelynek csak olyan személyek lehetnek a tagjai, akik megfelelő hírnévvel rendelkeznek. Nem tartozhat ide a fizetett tagság.
  • Jelentős sajtó és médiamegjelenésekkel kell rendelkezni. Ez lehet az eddig elvégzett munkával kapcsolatos, vagy egy szakmai sajtóban publikált cikk.
  • Részvétel egy szakmai zsűriben tagként.
  • Neves szakmai kiadványokban való publikálás, vagy könyv kiadása.
  • Be kell bizonyítani, hogy a szakterületünkön belül magas bérrel rendelkezünk. Nem szükséges a legmagasabb bért igazolni, de ne legyen túl alacsony.
  • Tudományos vagy üzleti hozzájárulás nyújtása, ilyen lehet a mentorálás is.
  • A legfontosabb pedig az, hogy vezető szerepet töltsünk be a cégnél vagy a produkcióban.

Az O1-A vízum esetében összesen 3 kritériumnak kell megfelelni a felsorolt 8 kritériumból.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!



Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás