Íme a zöldkártya megszerzésének lehetőségeiről szólő cikkünk 2. része. Az elsőt ide kattinva találod meg.

Szponzorálás nélkül, önerőből saját petíciót is be lehet nyújtani.

EB-1a speciális zöldkártya

Az EB-1a speciális zöldkártya például olyanoknak szól, akik rendkívüli képességekkel rendelkeznek. Akkor vehető igénybe, amikor például valaki a szakmája csúcsán van a különböző iparágak, tudományok, üzleti élet, oktatás, sport stb. területén. Ezt bizonyítani is kell a magas fizetéssel, a kitüntetésekkel, különféle publikációkkal és sajtóközleményekkel stb. Csak ebben az esetben lehet valaki erre jogosult. Ilyenkor nincsen szükség állásajánlatra és szponzorra sem és nem kell házasságban sem élni senkivel. Egyedül lehet kérvényezni ezt a zöldkártyát.

EB-2 egy másik lehetőség, amely alapvetően a nemzeti érdekeltség mentességen alapul. Kifejezetten azoknak szól, akik az USA területén olyan iparágakban kívánnak elhelyezkedni, amely az USA javát szolgálják. Anélkül kell végig menni az egész folyamaton, hogy munkaadó segítségét kérné. A legfontosabb, hogy be kell bizonyítani, hogy önerőből érte el azt, amit elért.

EB-5 zöldkártya

EB-5 zöldkártya a befektetők számára, akik az USA területén kívánnak befektetni és munkahelyet teremteni az amerikai munkavállalók számára. A minimális befektetési összeg 900 000 dollár. A befektetni kívánó személy saját magának és családtagjainak is kérvényezheti a vízumot. Gyerekek esetében 21 év alattinak kell lenniük és nem élhetnek házasságban.

EB-1B zöldkártya

EB-1B zöldkártya a professzoroknak és például a kutatóknak. Olyan személyeknek, akik azért érkeznek Amerikába, hogy professzorként, vagy kutatóként helyezkedjenek el. Bizonyítaniuk kell publikációkkal, különféle elismerésekkel, egyéb dolgokkal, hogy jogosultak lehetnek erre a zöldkártya típusra.

EB-1C vízum

EB-1C vízum a többnemzetiségű menedzsereknek, vagy vezetőknek. Ez a vízum lehetővé teszi, hogy valaki, aki egy külföldi vállalatnál dolgozik, átmenjen egy kapcsolódó amerikai vállalathoz, leányvállalathoz. Fontos kritérium, hogy az anyavállalatánál már eltöltött minimum 1 évet, teljes munkaidőben.

Sokszínűségi vízum – zöldkártya lottó.

Sokszínűségi vízum – lottó. Ez a vízum típus tulajdonképpen az USA kormányának politikai érdekeit képviseli, hiszen így tudja biztosítani, hogy megfeleljen azoknak a különféle háttérrel és kultúrával rendelkező személyeknek, akik Amerikában szeretnének letelepedni. Amerikában nagyon sokszínű a lakosság, hiszen sokféle országból érkeznek letelepedési szándékkal. Bárki jelentkezhet a lottóba, ahol egy speciális sorsolás keretein belül választják ki a szerencséseket.

VAWA zöldkártya

A VAWA zöldkártyát a bántalmazottak kérhetik. Amerikában a nők elleni erőszakról szóló törvényként is ismerik, de nevétől eltérően férfiak is igényelhetik. Azok vehetik igénybe, akiket bántalmazott egy amerikai állampolgár, vagy egy törvényes állandó lakos, akivel házasságban éltek. Többféle kategória is létezik: a bántalmazott személy gyermeke is élhet ezzel a lehetőséggel, valamint a bántalmazó amerikai állampolgár szülei is. Minden esetben bizonyítani kell a bántalmazást. Ennél a zöldkártyánál nem kell a bántalmazóra hagyatkozni, hiszen önállóan lehet megkérni.

T vízum

A T vízum az emberkereskedelem áldozatainak szól.

U vízum

U vízum olyan személyeknek, akiket fizikális, vagy mentális bántalmazás ért az USA területén.

EB-4 vízum

EB-4 vízum a vallási alkalmazottaknak. Alapvetően azok tudják kérvényezni, akik valamilyen vallási szervezetnél dolgoznak, vagy ilyen jellegű állásajánlatot kapnak.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!



Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás