Az Elengedhetetlen Tudnivalók / A cégek adózási kötelezettségeinek és adóoptimalizálási lehetőségeinek mélyebb megértése

A Floridában működő vállalkozások számára kiemelten fontos a társasági adó bonyolultságának megértése. Florida a vállalkozásbarát hozzáállásáról híres, de a társasági adó alapvető szempontjait akkor sem árt ismerni. Mi most az alapvető szempontokat járjuk körbe, hogy a cégek tulajdonosai számára biztosítsuk az adózásban való eligazodást.

Nincsen állami jövedelemadó

Florida talán legnagyobb vonzereje a vállalkozások számára, hogy nincsen állami jövedelemadófizetési kötelezettség. Ez lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy sokkal nagyobb részt tartsanak meg a bevételeikből és így erőforrásaikat sokkal jobban el tudják osztani. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy szövetségi jövedelemadó fizetési kötelezettség viszont van.

Társasági jövedelemadó

Hagyományos értelemben vett társasági jövedelemadót egyetlen vállalkozásra sem vetnek ki Floridában. A 2023-as évtől kezdve a vállalati nyereségre sem vetik ki az adót így ez elősegíti a vállalkozások további növekedését. Ez már most is nagyon sok iparág számára vonzó lehet.

Forgalom után fizetendő adó

Floridában ugyan nincsen társasági jövedelemadó, de emiatt talán nagyban támaszkodnak a forgalom után beszedett adókra. A bonyolult adórendszerben minden vállalatnak el kell igazodnia, így az állami és önkormányzati forgalmi adókkal is tisztában kell lenniük. Az adókulcsok megértése alapvető annak érdekében, hogy minden jogszabályi kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni és elkerüljék a büntetéseket.

Üzleti tárgyi eszközök adója

Ilyen lehet például a bútor, az üzlet berendezési tárgyai, az üzleti tevékenység során használt tárgyi eszközök. Évente be kell nyújtani a tárgyi eszközökre vonatkozó adóbevallást. A bevallásban részletezni kell azt is, hogy mennyi a tárgyi eszközök becsült értéke.

mmateriális javak adója

2007 óta nem létezik ez az adónem és ez újabb előnyt jelent a vállalkozásoknak. Korábban például a részvények és kötvények, illetve az egyéb pénzügyi eszközök után is meg kellett fizetni az adót. Ez is nagyban hozzájárul az adóbarát állam elnevezéshez, ami Floridát vonzóvá teszi a vállalkozások számára.

Kutatási és fejlesztési adókedvezmények

Florida az innováció és a kutatási tevékenységek ösztönzésére különféle adókedvezményeket kínál. A megfelelő K+F tevékenységet folytató vállalkozások lehetnek jogosultak erre az adójóváírásra, és ez nagyban csökkenti az adókötelezettségüket.

Foglalkoztatással kapcsolatos adók

A floridai munkáltatók számára rendkívül fontos, hogy tisztában legyenek a szövetségi és állami bérszámfejtésekhez kapcsolódó adókkal. Ide tartozik a társadalombiztosítási adó vagy a munkanélküliséghez kapcsolódó adó. A büntetések elkerülése érdekében a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adószabályoknak való megfelelés elengedhetetlen.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás