A munkáltató által támogatott zöldkártya megszerzésének folyamata 1. rész

Most pontosan felvázoljuk a teljes folyamatot, amely a munkáltató által támogatott zöldkártya megszerzésével kapcsolatos.

Sok külföldi munkavállaló nem is tudja, hogy lehetőségük van a zöldkártya megszerzésére, ha teljes munkaidős állásajánlatot kapnak egy amerikai munkáltatótól. Nézzük meg lépésről-lépésre azt a folyamatot, amely a zöldkártya megszerzéséhez szükséges.

A munkáltató által szponzorált zöldkártya-eljárásra vonatkozóan a következők a bevándorlói vízumosztályok: EB2 és EB3. E kategóriák bármelyike megköveteli, hogy teljes munkaidős állásajánlattal rendelkezzen a vízumigénylő egy amerikai munkáltatótól. Az állás csak állandó lehet, tehát nem lehet szezonális vagy ideiglenes munka. Hagyományos, teljes munkaidős állásnak kell lennie.

Az egész folyamat a Munkaügyi Minisztériumnál kezdődik. Mielőtt bármit is tenne a munkavállaló a vízum megszerzése érdekében, kezdjen a Munkaügyi Minisztériumban. A szabályozást úgy alakították ki, hogy egy amerikai munkaadónak nem engedik, hogy csak úgy felvegyen valakit egy másik országból és szponzorálja, hogy zöldkártyát kaphasson, valamint sokkal kevesebbet fizessen neki, mint egy amerikai munkavállalónak. Ennek biztosítása és a bevándorlási szabályok értelmében az amerikai munkáltatóknak először meg kell vizsgálniuk az amerikai munkaerőpiacot, és meg kell próbálniuk képzett amerikai munkavállalót alkalmazni az adott pozícióra. Ezzel el is érkeztünk az első lépéshez.

  1. A munkabér meghatározása

Az amerikai bevándorlási szabályok megkövetelik, hogy az amerikai munkáltató ugyanannyit fizessen annak, akit a zöldkártyáért szponzorál, mint amennyit egy hasonlóan képzett amerikai munkavállalónak fizetne. Az irányadó bér meghatározásának szakaszában az amerikai munkáltatónak egy irányadó bér iránti kérelmet kell benyújtania a Munkaügyi Minisztériumhoz.

A munkabér megállapítása iránti kérelemben az amerikai munkáltató megadja, hogy:

  • Milyen munkakörre szeretne felvenni valakit?
  • Mi a munkakör pontos megnevezése?
  • Mik a munkaköri feladatok?
  • Hol történik ez a munka?
  • Milyen tapasztalat szükséges a pozíció betöltéséhez?
  • Milyen végzettség szükséges a pozíció betöltéséhez?

Ezek az információk bekerülnek a munkabérre vonatkozó kérelembe, és azt benyújtják a Munkaügyi Minisztériumhoz. A minisztérium ezt követően megvizsgálja a kérelmet, és meghatározza az érvényes bért. Az érvényes bérmegállapítás után az amerikai vállalat már tudja, hogy mennyit kell majd minimum annak a munkavállalónak fizetnie, akit szponzorálni szeretne.

Nézzünk egy példát. Egy cég 6 hónapos tapasztalattal keres mérnököt, aki emellett mesterdiplomával is rendelkezik. Ekkor a Munkaügyi Minisztérium befogadja az összes információt az érvényes bérkérelemről, és visszajelzi a munkáltatónak a pontos bért. Ebben az esetben például 80 000 USD lesz a bér, azaz ez azt jelenti, hogy legalább 80 000 USD-t kell fizetnie a külföldi munkavállalónak az adott munkakörben. Ez természetesen éves bért jelent.

Ennél az összegnél kevesebbet az amerikai munkáltató nem fizethet, legalább ezt az összeget vagy még többet kellene majd fizetniük. Egy másik fontos pont, hogy az amerikai munkáltatónak bizonyítania kell, hogy képes kifizetni az irányadó bért. Ez nagyon fontos és az amerikai munkáltató többféle módon is bizonyíthatja az US CIS-nek, hogy képes fizetni az irányadó bért, hiszen az US CIS bizonyítékot fog kérni erre vonatkozóan.

  1. Toborzás, munkaerőkiválasztás

Miután a munkáltató megkapta a Munkaügyi Minisztériumtól a pontos munkabér nagyságát, következhet a toborzás, a munkaerő kiválasztása. A Munkaügyi Minisztérium mindenképpen meg szeretne arról győződni, hogy a cég először megpróbál amerikai munkaerőt alkalmazni. Az egész folyamatot úgy tervezték meg, hogy az amerikai munkavállalók ne szenvedjenek kárt azáltal, hogy külföldi munkavállalók érkeznek a munkaerőpiacra.

Biztosítani kell, hogy az amerikai munkáltató először amerikai munkavállalót találjon az adott pozícióra. Vannak olyan technikai módszerek, amelyekkel az amerikai munkáltatónak meg kell próbálnia megfelelő amerikai munkavállalót találni. Újsághirdetéseket kell feladnia, illetve számos más módszerrel is elvégezheti a toborzást. Fontos, hogy a toborzás az elvárásoknak megfelelően történjen.

A hirdetésekkel kapcsolatosan számtalan szabálynak kell megfelelniük és fontos, hogy a folyamatban egy bevándorlási ügyvédet is bevonjanak. Miután a toborzás megtörtént, következhet a kötelező türelmi idő. Ez a türelmi idő arra szolgál, hogy a jelentkezések beérkezzenek és az amerikai munkáltató elkészítse a különféle jelentéseit, azokat átnézze és lefolytassa a szükséges interjúkat annak érdekében, hogy a pozíció minél előbb betöltésre kerüljön. Miután az első és a második lépés megtörtént, az amerikai munkáltató benyújthatja a Perm-pályázatot.

Folytatjuk! Olvasd el a következő cikkünket is!

 

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás