A befektetői vízumokat tekintve eddig szó esett az állampolgárságunk szerinti országról, a rendelkezésünkre álló befektetésre szánt összegről és az időzítésről.

A negyedik kérdés az, hogy milyen előnyökre szeretnénk szert tenni? Mi a végső célunk a vízummal?

Ennél a kérdésnél azt érdemes mérlegelni, hogy bevándorlási vízumot, törvényes állandó tartózkodási engedélyt vagy végső soron zöld kártyát szeretnénk-e szerezni.

Ezt azért fontos tisztázni, mert az E2 vízum nem bevándorló vízum. Ez azt jelenti, hogy ideiglenes, és nem vezet közvetlenül zöldkártyához, míg az EB5 bevándorlói vízum igen. Tehát a teljes EB5-ös folyamat sikeres befejezésével jogosultak lehetünk arra, hogy törvényes állandó lakosok legyünk és megkaphatjuk később a zöldkártyát is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az E2 befektetői vízum egyik egyedülálló előnye, hogy megújítható és a megújítások száma pedig nincsen korlátozva. Akár több évtizeden keresztül is rendelkezhetünk ezzel a vízumtípussal, ha befektettünk az USA-ban. Ez ugyan soha nem fog zöld kártyává átalakulni, így, ha arra vágyunk, akkor mindenképpen az EB5 vízumot érdemes kérelmezni.

Melyik vízum illik a jelenlegi terveinkhez?

Pontosan ezért nagyon fontos, hogy már a folyamat elején tisztázzuk magunkban azt, hogy mi a végső célunk az USA területén. Hosszabb távú tervek esetén érdemes felvenni a kapcsolatot egy könyvelővel és egy bevándorlási ügyvéddel, hiszen ők minden apró részletet ismernek a vízumokkal kapcsolatban. Nagyon sok tényező befolyásolhatja azt, hogy nem bevándorló vízummal szeretnénk az USA-ba menni vagy zöldkártyát szeretnénk-e kapni. Ha egy adott időpontban sokkal fontosabb az, hogy végre az USA területén tartózkodjunk, akkor semmiképpen se válasszuk az akár 2 évig is elhúzódó eljárást. Egy későbbi időpontban még mindig dönthetünk úgy, hogy megszerezzük a zöldkártyát és ekkor érdemes fontolóra venni az EB5 vízum eljárást. Kezdhetünk természetesen az E2 vízummal is, hiszen elképzelhető, hogy nem is rendelkezünk az EB5 vízumhoz szükséges pénzeszközökkel. Azok, akik minél előbb szeretnének egy működő vállalkozást az USA-ban inkább az E2 vízumot igényeljék meg.

Azok, akik az USA-ban szeretnének vállalkozást működtetni és pár évvel később úgy döntenek, hogy zöld kártyát szeretnének, vegyék fontolóra az EB5 vízum lehetőségét, amennyiben van idejük várakozni. Akik már rendelkeznek E2 vízummal és úgy döntenek, hogy EB5 vízumra váltanának, akkor van mód rá és vállalkozását ugyan úgy megtarthatja. Bizonyos körülmények között az E2 vízummal megkezdett vállalkozásba fektetett összeget tovább lehet majd vinni az EB5 vízumhoz. Például, ha 150 000 dollárt fektettünk be eredetileg az E2 vízummal, akkor az EB5 vízumnál ahhoz, hogy elérjük a minimumot, azaz a 800 00 dollárt, már csak 650 000 dollárt kell majd befektetnünk. Az eredeti befektetési összeg tehát beszámítható a későbbiekben is.

Cikkünk segítségével talán most már jobban átlátható, hogy mikor melyik élethelyzetben, melyik vízumtípust érdemes választani. Nagyon fontos, hogy hozzáértő bevándorlási ügyvéddel is konzultáljunk, amikor ekkora összegű befektetést tervezünk.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás