Az Egyesült Államok adótörvénye lehetővé teszi, hogy a nonprofit szervezetek adómentességet élvezzenek. Közhasznú szervezetek és magán alapítványok is élhetnek ezzel a kedvezményes lehetőséggel. Természetesen a rendelkezések államonként eltérhetnek, de most tekintsük át, amit ezzel a témával kapcsolatban mindenképpen érdemes tudni.

Korlátozások

Csak olyan szervezet lehet adómentes, amely egy vagy több kizárólag jótékonysági céllal rendelkezik. Ilyen lehet pl.:
– vallási
– jótékonysági
– tudományos
– irodalmi
– oktatási
– amatőr sportokat támogató
– állatokkal vagy gyermekekkel szembeni kegyetlenséggel foglalkozó
– stb.

Milyen előnyei vannak az adományozókra vonatkozóan?

Az adományozók igen nagy előnnyel indulnak akkor, ha ilyen típusú szervezeteknek jótékony célból adományoznak, hiszen levonást biztosítanak számukra a 26.U.S.C. § 170 törvény szerint.

Mi az a közhasznú jótékonysági szervezet?

Ezeket a szervezeteket a legtöbben úgy ismerik, mint az aktív programokat szervezőket, hiszen például az egyházak vagy a jótékonysági szervezetek, illetve az oktatási szervezetek is szerveznek különféle programokat. A bevételeik részét a kormánytól és a támogatóiktól kapják, azaz a magánszemélyektől, a vállalatoktól vagy egyéb közhasznú szervezetektől.

Mi szükséges ahhoz, hogy a szervezet közhasznú maradhasson

Az 501 c 3-nak megfelelően a bevételek egyharmadát közpénzből kell megszereznie. Tehát magánszemélyektől, vállalatoktól vagy más közhasznú szervezetektől. A magánszemélyek a jövedelmük 60 százalékáig levonhatják az adóból az adományaikat. A vállalatok általában 10% kedvezményt kapnak. Ezeknek a szervezeteknek olyan irányító testülettel kell rendelkezniük, amelyek független magánszemélyekből állnak.

Mi az a magánalapítvány?

Ezek az alapítványok jellemzően nem szerveznek aktív programot és arra sem kötelezik őket, hogy közpénzből gyűjtsenek támogatást. A bevételeik zömét magánszemélyektől kapják vagy esetleg egy családtól. Sokan azt gondolják, hogy ezeket a magánalapítványokat támogatják a közhasznú szervezetek, de ez nem teljesen így van. Az adományozók ebben az esetben jövedelmük 30 százalékáig vonhatják le adományaikat az adóból.

Működő, aktív magánalapítvány

Ez a harmadik típusa a non-profit szervezeteknek.

Ők legtöbbször szintén aktív programokat kínálnak, akár csak a közhasznú szervezetek, azonban nem rendelkeznek ugyanazokkal a lehetőségekkel, mint a magánalapítványok. Ezek az alapítványok gyakorta hibridek és a bevételeik nagy részét az aktív programokból szerzik, de természetesen támogathatóak is.

A tevékenységekkel kapcsolatos korlátozások

Ezeket a non-profit szervezeteket erős szabályozásnak vetik alá. A szervezet tevékenysége és az irányítása is szigorú szabályokhoz kötött. A szervezet bevételéből semmi nem fordítható olyan dologra, amely tisztességtelen előnyhöz juttatná azt. Sem az igazgatóknak, sem a tisztségviselőknek vagy magánszemélyeknek sem lehet juttatni semmit a bevételből. Az összes bevételt jótékony célra kell fordítani és ha a működés után fennmarad egy bizonyos összeg, akkor azt is jótékonysági célra kell fordítani.

Hogyan lehet az 501 c 3 státuszt megszerezni?

A státusz megszerzését az IRS-en keresztül lehet kezdeményezni az 1023-as nyomtatványon ( Application for Recognition of Tax Exemption). A vizsgálat igen szigorú, hiszen áttekintik a szervezeti struktúrát, a vezetést és a programokat is.

A státuszt folyamatosan fenn kell tartani és meg kell felelni a követelményeknek

Nem elég azonban a státuszt megszerezni, hiszen azt fenn is kell tartani. Ezeknek a szervezeteknek évente be kell adniuk egy jelentést az IRS 990-es nyomtatványon és az államnál is folyamatosan meg kell újítani a nyilvántartásban lévő adatokat. A nyomtatvány azonban sokkal többet jelenthet, hiszen ezzel a szervezet egésze sokkal hitelesebbé válik a nyilvánosság számára. Erre az eljárásra nem kell negatívan tekinteni, hiszen számos előnyhöz juttathatja a szervezetet.

Ha nem szeretnénk mi magunk megküzdeni a non-profit szervezet megalakításával, akkor van más lehetőség is

Természetesen az amerikaiugyved.hu vállalja, hogy segítséget nyújt a nonprofit szervezetek alapításában, így minél előbb érdemes felvenni velünk a kapcsolatot, hiszen teljeskörű ügyintézéssel segítjük ügyfeleinket. Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni az űrlapot és a lehető leggyorsabban válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Időpont egyeztetést követően teljes körű segítséget nyújtunk az amerikai non-profit cégalapításban.

Fordulj hozzánk kérdéseddel!Zöldkártya, vízum, ESTA, cégalapítás